Tocmai am primit dispozitia de retrocedare de la primarie si as vrea sa stiu urmatoarele:
- daca, primaria a avut proces cu actualii chiriasi si s-a dispus rezilierea si evacuarea acestora, eu mai am vreo obligatie sa ii tin pe acesti chiriasi?
- daca acestia fac recurs si isi platesc datoriile primaria le mai poate reinnoi contractul de inchiriere desi mi s-a emis dispozitia?
- daca eu nu am unde sa locuiesc si vreau sa locuiesc in casa aceea....am vreo obligatie fata de acei chiriasi sa ii tin pentru vreo perioada de timp?
In ordinea intrebarilor dvs., iata raspunsurile :
1. Aveti obligatii doar fata de fostii chiriasi ai statului care la momentul retrocedarii detineau contract de inchiriere valabil. Daca acesta a expirat sau a fost reziliat, nu aveti niciun fel de obligatie.
2. Daca vor face recurs si vor castiga, inseamna ca acel contract de inchiriere va fi in continuare valabil. Prin urmare, nu se va pune problema unei reinoiri a contractului. De la momentul retrocedarii, primaria nu mai poate dispune in niciun fel cu privire la imobilul care v-a fost retrocedat.
3. Daca dovediti ca aveti nevoie de respectiva casa pentru locuinta, nu mai aveti obligatia de a incheia contract de inchiriere cu fosti chiriasi ai statului.
Din experienta stiu ca, oricum, instantele de judecata dau castig de cauza proprietarului caruia i s-a retrocedat imobilul, nu fostilor chiriasi, in actiunile in evacuare indreptate impotriva acestora. Se apreciaza, in acord cu practica CEDO ca obligatia proprietarului de a incheia contract de inchiriere restrange prerogativele dreptului de proprietate.
Casa nationalizata
bogdan_11
Buna ziua,
Numele meu este Bogdan si din cauza faptului ca hatisul acesta legislativ este complicat pentru o persoana ce nu are studii de specialitate,as ... (vezi toată discuția)