Buna ziua,
Aplicatiile software se inregistreaza in Registrul National al Programelor pentru Calculator face parte din ORDA, Oficiul Roman pentru drepturi de autor, inregistrarea este obligatorie.
[ link extern ]
Va recomand sa inregistrati aplicatiile inainte de introducerea acestora in circuit comercial pentru ca amenda pentru neinregistrare este de la 2000 la 10.000 lei si pentru dezvoltare, difuzare si comercializare 1000 - 5000 lei, acestea majorandu-se in cazul persoanei juridice.
V-am intrebat cine a dezvoltat aplicatiile pentru ca sunt niste proceduri care trebuie urmate cu privire la transmiterea dreptului de proprietate.
Va recomand ca o data cu inregistrarea aplicatiillor in Registrul National al Programelor pentru Calculator sa incepeti demersurile pentru inscrierea si in Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), sectiunea brevete. Inregistrand la OSIM va protejati din mai multe puncte de vedere, brevetul de inventie fiind valabil 5 ani si dureaza obtinerea lui cam 2 ani, dar sunteti protejat incepand cu data depunerii cererii.
Va recomand sa cautati un avocat specializat in domeniul drepturi de autor, proprietate intelectuala, si inregistrare brevet...
Inregistrarea in Registrul National al Programelor pentru Calculator - inregistrarea se face conform art.35 din O.G. 25/2006, republicata, modificats şi completata prin O.U.G 43/2010.
Documentele necesare pt inregistrare:
1. Cereri-tip: Formularele 1+2 - Formularele se vor transmite la O.R.D.A. pe suport hartie, semnate si stampilate pe fiecare pagina, cat si pe suport optic (CD) sau electronic (e-mail : registre.nationale @orda.gov.ro).
2. Certificat de inregistrare Registrul Comertului
3. Certificat de inregistrare fiscala - numai pentru persoane juridice fara scop patrimonial
4. Dovada achitarii taxei cu privire la inregistrarea in registru.
Termenele de solutionare a cererilor sunt prevaute de art.36, alin (1) din O.G. 25/2006, republicata, modificata si completata prin O.U.G. 43/2010:
1. Transmitere online - 4 zile lucratoare
2. Depunere la sediu ORDA - 10 zile lucratoare
3. Urgenta - 2 zile lucratoare
Tarifele pentru operatiunile de inregistrare sunt prevazute de H.G.1086/2008, fiind urmatoarele:
- Taxa urgenta - 300 lei
- Taxa inregistrare activitate de producere program pt calculator - 50 lei
- Taxa inregistrare punct de lucru - 20 lei
- Taxa inregistrare spatiu de depozitare - 20 lei
- Taxa pentru cerere de completare documente lipsa - 10 lei.
Informatiile le gasiti mai jos - eu v-am transcris ceea ce am gasit eu.
[ link extern ] ....