Buna ziua. Numele meu este Darius Mihai si am cateva nelamuriri referitoare la inregistrarea unui program software.
Am postat la adresa
www.avocatnet.ro/content/for...
cateva detalii despre programul de calculator pe care l-am creat si cateva nelamuriri juridice/fiscale.
Daca nu ati citit articolul de mai sus, pe scurt:
Am creat un program software impreuna cu un prieten(asociat), vor urma si altele. Cum putem sa le comercializam? Pentru ca se pare ca nu este chiar asa de simplu cum ar trebui, adica:
1 Creez un program software
2 Inregistrez denumirea lui (ca sa fiu si legal proprietarul lui)
3 Scriu licenta pentru el (drepturile si limitarile pe care le au utilizatorii finali)
4 Il fac accesibil publicului impreuna cu posibilitatea de a cumpara licenta pentru el
5 Platesc impozit pe profitul facut (profitul este venitul (din vanzarea licentelor) minus cheltuieli)
6 punct. atat. nimic mai mult.
Intrebarea pe care doresc sa o adresez este urmatoarea: Care sunt pasii (referitori la copyright) pe care trebuie sa ii urmez pentru a putea comercializa acest program software, pe care l-am creat?
Am facut cateva cercetari referitoare la acest lucru, dar am ajuns la un punct la care nu inteleg anumite aspecte. Am redus posibilitatile pe care le am la doua, si anume 2 site-uri. Ce nu inteleg este faptul ca se pare ca aceste doua site-uri trateaza aceasta problema in doua moduri total diferite. Unul din ele spune ca pot inregistra o creatie foarte simplu, urmand doar cativa pasi de pe respectivul web-site, iar pretul este "15 euro pentru documente mai mici de 5 megabiti", iar celalalt site face trimiteri la OSIM, iar in lista de preturi se regasesc sume de genul "350 EUR - 485EUR"
De unde aceasta diferenta? 15 Eur - 350 Eur
Am studiat si site-ul OSIM, unde am regasit aceleasi tarife extraordinar de mari
Problema este faptul ca eu si asociatul meu nu dispunem de asemenea sume, care poate pentru unii par mici. Suntem doar doi tineri cu un anumit bagaj de cunostinte in domeniul IT si nu numai, care dorim sa ne "castigam traiul" din acest domeniu, iar principala "unealta" pe care o avem pentru a realiza acest lucru sunt cunostintele acumulate.
Va Multumesc