avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Inregistrare marca sau copyright
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Inregistrare marca sau copyright

Buna ziua. Numele meu este Darius Mihai si am cateva nelamuriri referitoare la inregistrarea unui program software.
Am postat la adresa www.avocatnet.ro/content/for...
cateva detalii despre programul de calculator pe care l-am creat si cateva nelamuriri juridice/fiscale.
Daca nu ati citit articolul de mai sus, pe scurt:
Am creat un program software impreuna cu un prieten(asociat), vor urma si altele. Cum putem sa le comercializam? Pentru ca se pare ca nu este chiar asa de simplu cum ar trebui, adica:
1 Creez un program software
2 Inregistrez denumirea lui (ca sa fiu si legal proprietarul lui)
3 Scriu licenta pentru el (drepturile si limitarile pe care le au utilizatorii finali)
4 Il fac accesibil publicului impreuna cu posibilitatea de a cumpara licenta pentru el
5 Platesc impozit pe profitul facut (profitul este venitul (din vanzarea licentelor) minus cheltuieli)
6 punct. atat. nimic mai mult.

Intrebarea pe care doresc sa o adresez este urmatoarea: Care sunt pasii (referitori la copyright) pe care trebuie sa ii urmez pentru a putea comercializa acest program software, pe care l-am creat?
Am facut cateva cercetari referitoare la acest lucru, dar am ajuns la un punct la care nu inteleg anumite aspecte. Am redus posibilitatile pe care le am la doua, si anume 2 site-uri. Ce nu inteleg este faptul ca se pare ca aceste doua site-uri trateaza aceasta problema in doua moduri total diferite. Unul din ele spune ca pot inregistra o creatie foarte simplu, urmand doar cativa pasi de pe respectivul web-site, iar pretul este "15 euro pentru documente mai mici de 5 megabiti", iar celalalt site face trimiteri la OSIM, iar in lista de preturi se regasesc sume de genul "350 EUR - 485EUR"
De unde aceasta diferenta? 15 Eur - 350 Eur
Am studiat si site-ul OSIM, unde am regasit aceleasi tarife extraordinar de mari
Problema este faptul ca eu si asociatul meu nu dispunem de asemenea sume, care poate pentru unii par mici. Suntem doar doi tineri cu un anumit bagaj de cunostinte in domeniul IT si nu numai, care dorim sa ne "castigam traiul" din acest domeniu, iar principala "unealta" pe care o avem pentru a realiza acest lucru sunt cunostintele acumulate.

Va Multumesc
Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2010
dariusmihai, utilizator
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 16:43, 28 Octombrie 2010
Mergeti la OSIM
Buna seara,

in primul rand doresc sa rog utilizatorul ona_mc sa se abtina de la a da sfaturi in domenii in care nu activeaza (proprietate intelectuala=proprietate industriala + drepturi de autor).

un program de calculator nu este susceptibil de inregistrare la OSIM. programul de calculator in sine este protejat de dr de autor odata cu creatia sa.

programul de calculator per se nu se poate inregistra ca brevet de inventie.

Nu puteti inregistra programul de calculator ca inventie decat in cadrul unui dispozitiv care este susceptibil de cele 3 conditii ale inventiei (noutate, activitate inventiva si aplicativitate industriala).

Am marea rugaminte ca cei care nu sunt specialisti in proprietate intelectuala, sa se abtina in a da sfaturi pe acest forum pentru ca aduc prejudicii celor care au nevoie de un sfat pertinent.

dr de autor nu este susceptibil de inregistrare.

catre dariusmihai: va sfatuiesc sa faceti un depozit la ORDA in registrul programelor de calculator, in cazul in care dvs doriti sa-l vindeti catre public, si in acest caz trebuie sa va inscrieti si ca producator de programe de calculator.

daca aveti si o denumire a programului de calculator, aceasta se poate depune la OSIM, la inregistrare ca marca daca respecta anumite conditii impuse de lege(distinctivitate, nu exista marci similare/identice anterioare ptr produsele si serviciile desemnate, etc) . in acest caz, inainte de inregistrare, trebuie sa faceti o cercetare de disponibilitate a denumirii pentru a nu plati banii degeaba. trebuie sa vedeti in ce clase de produse si servicii doriti inregistrarea denumirii ca marca (obligatoriu pentru clasa 9 si 38). Marca inregistrata este semnul care iti da dreptul de a-l folosi in exclusivitate pentru anumite produse si servicii pe un teritoriu national (marca nationala/internationala) sau in UE (marca comunitara/marca internationala desemnand UE).

Astfel, va sfatuiesc ca in cazul dr de autor pentru programul de calculator sa luati legatura cu cei de la ORDA, iar in cazul inregistrarii denumirii ca marca, sa luati legatura cu un consilier specializat in proprietate intelectuala si nu cu un avocat care face de toate-civil/penal/comercial.

in afara de programul de calculator per se (cod sursa, algoritm), cred ca exista in cazul dvs si o protectie a dr. sui generis de autor de baza de date conf L 8/1996(luata ca o structura de informatie si nu ca program de calculator)

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
edipav, utilizator
Achiesez la tot ce v-a spus edipav, cu exceptia partizanatului profesional anti-avocatesc.

As adauga ca punctul 5 din lista dvs releva ca nu ati stabilit al cui e profitul / cine sunt autorii. Daca faceti o firma cu asociati care are proprietatea intreaga asupra programelor software, taxele platite vor fi din toate veniturile firmei - toate cheltuielile deductibile si autorii persoane-fizice nu vor retine drepturile de autor.

La ce taxe de pe site-ul OSIM va referiti exact?
Va multumesc frumos pentru raspunsurile acestea.

Taxele la care ma refer sunt cele de inregistrare a marcilor. Pe site-ul OSIM puteti gasi si tarifele pentru inregistrarea marcilor. Veti putea observa sumele acelea mari de care vorbeam mai devreme.

Conform L8/1996, am drepturi de autor asupra softului pe care il creez din momentul in care incep sa lucrez la el.
Nelamurirea mea este urmatoarea:
Daca, sa zicem, nu inregistrez aceasta aplicatie la ORDA, si nici marca la OSIM, dar fac un website ( care are un nume de domeniu unic, pentru ca altfel nici nu poate fi creat acel nume de domeniu ) si pun produsele software pe acel site, cu posibilitatea de download sau nu.
Din punct de vedere legal, sunt in regula? Mai poate cineva sa inregistreze spre exemplu denumirea site-ului la OSIM, si apoi sa spuna ca denumirea ii apartine? sau sa-mi ceara bani in schimbul drepturilor asupra numelui marcii?
Poate credeti ca exagerez cu asta, dar aceste lucruri s-au intamplat "si la case mai mari". Spre exemplu, luati in considerare "scandalurile" pornite de Microsoft impotriva GNU/Linux sau impotriva Free Software Foundation din motive de violare(incalcare) ale anumitor patente.
Patentele sunt cu totul altceva, nu se aplica in UE la programe de PC, sa depasim ce se intampla la case foarte mari.

Recititi ce v-a scris edipav despre marci. Daca dvs creati un soft de contabilitate Contabo si o firma mare dezvolta o alta aplicatie Contabo si ei inregistreaza marca la OSIM, va pot determina sa schimbati numele produsului. Numele de domenii de Internet sunt si ele in mare supuse prioritatii marcii la OSIM.

O inregistrare de marca simpla costa cateva sute de lei, plus eventuala cercetare documentara anterioara (daca nu exista deja marca inregistrata). Daca nu aveti bani acum, faceti-o in al doilea pas, cand SRL-ul incepe sa aiba clienti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile de autor pentru web-site Lady26 Lady26 As dori sa intreb cum se completeaza un forumular de la Orda pt drepturile de autor a unui web site.Din cat am citit nu se protejeaza ideile sau conceptul,ci ... (vezi toată discuția)
Înregistrarea unui program de calculator la orda este opozabilã în orice stat membru ue? sandro sandro Doresc sa inregistrez la ORDA (Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor) un program de calculator, pe care insa il voi vinde in mai multe tari ale Uniunii ... (vezi toată discuția)
Joc pe calculator anders anders Buna ziua. Creez un nou joc pe calculator si ma intereseaza cum il pot proteja in conditiile in care am initiat si un site de prezentare a acestuia deoarece ... (vezi toată discuția)