O persoana are firma cu produse nealimentare, si de ceva vreme s-a imbolnavit, doctorul i-a recomandat sa renunte la activitatea sa, cu toate ca persoana care are firma este o persoana in varsta.
Acesta vrea sa renunte la firma, dar are marfa pe stoc, fiind platitor de TVA.
In situatia aceasta ce poate sa faca?
El doreste sa acorde mai multa atentie sanatatii, si sa asculte sfatul medicului, insa ce se poate face cu marfa pe stoc si cu fiscul?
Cum se procedeaza in asemenea cazuri?
Poate sa angajeze o persoana cu contract de munca care sa se ocupe de firma sau poate chiar sa vanda firma/partile sociale catre cineva interesat s-o cumpere si firma sa poata astfel sa-si desfasoare activitatea si pe viitor.
De angajat o persoana cu contract de munca nu incape in discutie deoarece firma se afla intr-un magazin mare care este impartite in mai multe standuri. Fiecare patron detine 1-2-3 standuri (chioscuri), iar la ora actuala nici vanzarile nu mai merg de cand cu criza, iar respectivul patron isi vindea el marfa, dar acum cand medicul i-a prescris sa renunte la munca pentru a isi recapata sanatatea, acest patron nu are cui sa vanda firma catre altcineva, pentru ca nimeni nu este interesat (nu gaseste pe cineva care sa preia firma).
In situatia aceasta ce trebuie facut? Patronul sugereaza ca suma pe care o datoreaza catre fisc (finante) din stocul de marfa (TVA), sa anunte ANAF-ul si acestia sa vina sa ridice marfa la valoarea pe care patronul ar trebui s-o mai achite din valoarea TVA.
Se poate asa ceva? Daca nu, atunci ce este de facut?
Trebuie sa existe o lege care sa protejeze persoanele care nu mai sunt apte pentru a isi desfasura activitatea, doar nu o fi ca patronul sa lucreze pana moare.
Si statul ce sa faca el cu marfa ea? Nici chiar asa. Daca nu reuseste sa o vanda in timp util, dupa radiere si dupa platirea impozitelor aferente, stocul de marfa ramas ramane in proprietatea asociatului unic.