ana-cer a scris:
Da, puteti lucra, cu conditia ca in contractul de 8 ore sa nu existe restrictii exprese in acest sens.
Contractul individual de munca nu poate contine restrictii care incalca codul muncii.
@gabi_br.ro
Puteti avea cate locuri de munca doriti, doar trebuie sa declarati la fiecare angajator care este locul de munca de baza ales de dvs.(poate fi si cu norma partiala), doar la acesta veti avea parte de deducere personala.
Ba da doamna, un contract de munca poate contine restrictii de a lucra pentru concurenta sau de a lucra in orice alta parte. Conditia ca sa nu fie ilegal e ca pentru aceasta restrictie salariatul sa primeasca o indemnizatie, sau o compensatie materiala.
Si va dau un exemplu: un consultant de securitate pentru banca X, nu va putea lucra simultan ca si consultant de securitate pentru banca Y(daca banca X, cu contractul initial, nu doreste acest lucru). Si e nu doar legal, ci strict necesar din motive de securitate.
Alt exemplu: expertilor contabili care lucreaza ca salariati intr-o firma de expertiza, le este interzis (de practica, nu de lege) sa aiba firma lor de expertiza (ca sa nu fure clienti). Cand te angajezi iei act de restrictie, dar primesti o compensatie pentru "deranj".
Un alt exemplu: un contabil autorizat angajat ca salariat in cadrul ANAF NU are voie sa lucreze pentru o firma privata si nici sa aiba relatii contractuale cu firme. Si e in legea functionarului public aceasta incompatibilitate, fara ca prevederea sa fie neconstitutionala (adica nu ingradeste dreptul la munca in niciun fel)
Alt exemplu (tot de mine intalnit): unui medic chirurg care lucreaza pentru o clinica privata ii este interzis sa lucreze orice altceva in timpul liber, prin contract. De ce? Pentru ca respectiva clinica ii acorda in mod legal timpul de odihna necesar si are nevoie ca acel medic sa fie odihnit. Nu vrea ca medicul sa vina sa opereze oameni in numele clinicii fiind rupt de oboseala de la un al doilea job. Este si despagubit pentru acest lucru.
Si pot sa continui asa 2 zile.