Buna seara,
pe scurt va prezint situatia in care ma aflu si pentru care doresc un sfat.
In noiembrie 2013 am fost surprinsa de un aparat radar circuland cu viteza.Mi s-a intocmit PV, pe care l-am semnat,pentru depasirea vitezei cu 52 km,viteza cu care am fost inregistrata fiind de 102 km pe ora.Am facut contestatie si abia in septembrie acest an a fost primul termen la judecatorie si a fost data hotararea de anulare a PV.Motivele pe care s-a dat aceasta hotarare fiind urmatoarele:
-pe filmarea solicitata de catre mine furnizata de politie nu se putea distinge numarul masinii si filmarea era de foarte proasta calitate.Restul documenteleor furnizate ca proba au fost in regula(cartea tehnica a aparatului radar,autorizatia operatorului ,etc).
In urma cu o saptamana am primit citatie prin care mi se comunica ca Politia a facut recurs si mi s-a transmis o alta filmare,de data aceasta mult mai lunga si mai calara ,in care se poate vedea si numarul masinii si viteza inregistrata de radar .
As vrea sa stiu daca este corect la cererea mea initiala de a mi se furniza filmarea si dovada ca aparatul radar a inregistrat viteza de 102 km,Politia a furnizat o filmare de proasta calitate si trunchiata.In termen de 15 zile trebuie sa depun intampinare si nu stiu cum pot sa ma apar.
Multumesc anticipat!
1.Invocati art. 478 alin 2 Cod prc civ. care prevede(2) Părţile nu se vor putea folosi înaintea instanţei de apel de alte motive, mijloace de apărare şi dovezi decât cele invocate la prima instanţă sau arătate în motivarea apelului ori în întâmpinare.
2. Avand in vedere faptul ca este vb de depasira vitezei cu 52 km/h solicitati sa se stabileasca marja de eroare, in temeiul prevederilor art. 3.1.1 lit. c) din Ordinul nr. 301/2005 privind aprobarea Normei de metrologie legală NML nr. 021 - 05, la verificarea cinemometrului cu date de la Biroul Român de Metrologie Legală si intimatul sa comunice daca la stabiilirea vitezei agentul constatator a luat in considerare marja de eroare.
Este esential în activitatea agentului, atunci cand foloseste mijloace tehnice de constatare a vitezei cu care circulă un autovehicul, sa faca aplicarea marjei absolute de eroare prevazuta de pct. 3.1.1. lit c) din NML 021-05, dat fiind bunul motiv, pe de o parte, ca persoana sanctionabila nu are posibilitati tehnice valide de rasturnare a dovezii ca in acel timp, in acel loc, viteza masinii era alta, pe de alta parte, fiind în sarcina agentului ca depozitar al puterii publice executive abilitat sa urmareasca punerea in executare a legii si sa restabileasca ordinea incalcata, sa constate si sa individualizeze sanctiunea in categoriile de sanctiune legala, instanta judecatoreasca avand menirea de a verifica daca fapta este certa in privinta materialitatii constatarii sale şi daca sanctiunea a fost legal stabilita, ca mod de restabilire a legii incalcate, respectiv de infaptuire a justitiei.
Daca agentul constatator individualiza sanctiunea avand in vedere atat marja de eroare cat si dispozitiile art. 21 alin. 3 din OG nr. 2/2001, potrivit carora sanctiunea se aplica in limitele prevazute de actul normativ si trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, atunci nu se impunea sanctiunea compelmentara a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pe o perioada de 90 de zile.