avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se poate gira un bun care apartine la doua parti doar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se poate gira un bun care apartine la doua parti doar de catre una dintre acestea?

Buna ziua...
Problema sta in felul urmator...
O casa plus cateva anexe a ramas prin mostenire mamei si ficei ei fiecare avand cate 1/2 din bun.
Fata s-a maritat si a ramas in casa impreuna cu sotul ei .
Acum, dupa mai bine de 15 ani, ei vor sa se mute in casa lor proprie si pretind o suma nemeritate de bani partii care ramane in casa, adica mamei lor. Daca aceasta nu le va da banii ei ameninta in felul urmator: ca vor gira casa la banca in schimbul sumei de bani ca apoi aceasta din urma sa ramana sa se judece cu banca....
As vrea, daca se poate,un sfat in privinta asta.
Se poate gira casa daca au acte de mostenitor doar pe jumatate din bun?
Cat de departe pot ei sa ajunga daca nu vor primi suma de bani pretinsa pe motiv ca ei au muncit acolo o perioada lunga de timp?
Cum apara legea partea care ramane in casa?

Multumesc anticipat?
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 02:57, 4 Decembrie 2014
Teoretic se poate gaja doar o cota parte dintr-un imobil, practic depinde de politicile bancilor. Unele accepta, altele nu.
De ce? Pentru ca sunt cateva inconveniente la executarea silita plus ca de multe ori, fiind vorba de imobile ce nu pot fi partajate in natura, nu prea vrea nimeni sa le cumpere.
Cealalta parte este protejata mai mult pe hartie. Practic situatia sta cam asa: Banca scoate cota parte la vanzare obligand coproprietarul, prin instanta, sa vanda. Banca isi recupereaza prejudiciul iar persoana cealalta ramane eventual cu o diferenta plus sulta. Sulta ce ar trebui sa o recupereze de la fostul coproprietar, daca are de unde....
Daca proprietarul care nu si-a gajat partea mai are si copii minori in intretinere lucrurile devin extrem de urate, adica ne uitam la cativa ani buni de ruinare financiara prin instante.

As intreba fiica daca i-ar placea sa primeasca la batranete acelasi tratament din partea copiilor, si daca raspunsul e da, atunci in regula. Imi imaginez ca mama, cand s-a maritat fata, n-a cerut chirie pentru anii cat a crescut-o. Si nici plata pentru serviciile de spalat rufe, facut mancare, trimis la scoala etc etc....
Ultima modificare: Joi, 4 Decembrie 2014
adema1980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare de imobil cu probleme Llala Llala In urma decesului tatalui meu in 2001,am mostenit impreuna cu inca 2 persoane un imobil [i]IN STARE DE RUINA[/i] in centrul Bucurestiului.Printe celelalte 2 ... (vezi toată discuția)
Act de partaj voluntar Lya23 Lya23 In urma decesului tatalui meu, mama a ramas cu 1/2 apartament dobandit in timpul casatoriei si la dezbaterea succesiunii din cealalta 1/2 ii revine jumatate ... (vezi toată discuția)
Mama mea are o poprire pe cont, o suma destul de mare. bunica ... annnamm annnamm Mama mea are o poprire pe cont, o suma destul de mare. Bunica mea are apartament, propietare privata. Mama este mostenitor. Executorul a intrat peste bunica ... (vezi toată discuția)