avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recunoastere proprietate prin uzucapiunea lunga
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recunoastere proprietate prin uzucapiunea lunga

Bunicul meu a posedat si ingrijit neintrerupt un teren in suprafata de 600mp, aflat langa proprietatea sa, din anul 1972 si pana in prezent. Terenul cu pricina este proprietatea (prin certificat de mostenitor, act pe care il posed in original) unei cumnate de-a bunicului care a decedat in anul 2000.Aceasta cumnata nu a fost casatorita, nu are copii, singurii posibili mosternitori, daca nu gresesc, ar fi fratii ei si nepotii dupa frati. Succesiunea dupa cumnata nu a fost deschisa. In aceasta perioada nimeni nu i-a tulburat posesia. Mai mult decat atat, toti vecinii stiu ca bunicul meu este proprietarul acelui teren, inca din anul 1972.
Intrebarea mea este: Poate bunicul meu sa devina proprietar prin uzucapiunea de 30 de ani? In caz afirmativ, care este procedura? Am nevoie de declaratie de martor, cati martori, prin hotarare judecatoreasca, impotriva cui trebuie deschisa aceasta actiune, este suficienta declaratia de martor in fata notarului etc. Daca este necesara actiunea in instanta se mai face deschiderea succesiunii?
In speranta unui raspuns prompt, va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:34, 2 Iunie 2009
In principiu puteti solicita constatarea dobandirii dreptului de proprietate asupra terenului prin uzucapiunea de 30 de ani chemand in judecata mostenitorii proprietarei.
Cu toate acestea lucrurile se pot complica daca rudele proprietarei nu au acceptat succesiunea. Termenul de acceptare al succesiunii este de 6 luni de la data decesului, iar dupa expirarea lui succesiunea se declara vacanta de catre notarul public. Ca efect, statul devine proprietar al succesiunii vacante, iar uzucapiunea nu poate fi opusa statului.
In cazul in care succesiunea nu a fost declarata vacanta si dati in judecta rudele proprietarei fara ca acestia sa fi accceptat succesiunea, vi se va putea opune exceptia lipsei capacitatii procesuale pasive si actiunea poate fi respinsa.
In consecinta, v-as recomanda sa ajungeti la o intelegere cu rudele pe cale amiabila, sa la propuneti impartirea terenului, explicandu-le ca daca termenul de acceptare a succesiunii a fost depasit ei pierd calitatea de mostenitori si daca au acceptat succesiunea terenul va apartine oricum in intregime ca urmare a uzucapiunii.
In cazul in care rudele au acceptat succesiunea dvs. puteti intenta actiunea fara nicio problema. In ce priveste martorii, discutati cu vecinii sa va acorde sprijinul si odata cu cererea de chemare in judecata intocmiti o lista cu numele si adresa celor care doresc sa va sustina in cadrul procesului.
Un aspect foarte important in invocarea uzucapiunii, fie ea si cea de 30 de ani (in care posesorul poate fi de buna sau de rea credinta) este plata impozitului pentru bunul care face obiectul actiunii. Simplele declaratii de martori nu sunt suficiente, pe cand legea prezuma ca impozitul este platit de proprietar. Pe langa celelalte documente in sustinerea pretentiei dvs. trebuie sa prezentati instantei si un istoric de rol fiscal din care sa reiasa ca bunicul dvs. (si eventualii mostenitori) a platit impozit pentru terenul respectiv pentru cel putin 30 de ani.
In primul rand va trebuie un avocat.
De asemenea, conteaza foarte mult sa aveti cu cine sa va judecati.
Apoi urmeaza probatiunea.
Degeaba aveti dreptate daca instanta nu va lasa sa o probati.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune madalinamrn madalinamrn Matusa mea este decedata din anul 2000. Nu s-a dezbatut succesiunea nici pana astazi. Ce se poate face? De la diverse persoane am inteles ca nu se mai poate si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ... lauramaria1 lauramaria1 Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ,dar fara acte. Acum vrea să îl vândă și să îl treacă pe noul proprietar. ... (vezi toată discuția)
Problema in legatura cu o mostenire. rog ajutor. i_oana9 i_oana9 Am si eu o nelamurire, daca se poate sa ma ajutati va-si sunt recunoscatoare. Bunica mea a mostenit in urma casatoriei, de la tatal ei, un pamant, pe care ... (vezi toată discuția)