avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie pentru limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie pentru limita de varsta

Buna ziua,

Ma numesc Lacramioara si va scriu in numele tatalui meu.
Luna viitoare implineste 62 de ani si a iesit anticipat la pensie inca din anul 2006. Varsta standard de pensionare este 64 ani si 1 luna, iar el a iesit la varsta de 59 ani si 1 luna.
Abia ieri am aflat ca, incepand cu iulie 2008, adica la implinirea varstei de 61 ani si 1 luna, are dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, respectiv pentru activitate desfasurata in conditii deosebite de munca (grupa a doua).
Intrebarea noastra este daca i se poate plati din urma dreptul la pensie, conform celor de mai sus (adica de la implinirea varstei de 61 ani si 1 luna), deoarece cei de la Casa de Pensii au spus ca nu se poate, nefacand cerere, inca de atunci, si ca nu este treaba lor sa anunte persoana, ci trebuia ca el sa stie acest lucru si sa-i fi anuntat.
Va multumesc foarte mult!!!!!

Lacramioara+tata
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:38, 3 Iunie 2009
Din pacate asa este. Legea 19/2000 spune:
Art. 52. - La data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conformitate cu prevederile art. 42, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 50 alin. (2) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limita de varsta facandu-se la cerere.
Articolul 52 din Legea nr. 19/2000 a fost modificat si are continutul redat mai sus de domnul Tudor Valeriu din vara anului 2007, cand a intrat in vigoare Legea nr. 250/2007.

Tatal dvs. nu poate sa obtina pensia pentru limita de varsta retroactiv intrucat nu se poate prevala de necunoasterea legii. Desigur, cei de la Casa de Pensii nu trebuiau sa va raspunda in acest mod!

Dar nu trebuia sa mergeti la Casa de Pensii ca sa aflati ca tatal dvs. are dreptul sa beneficieze de pensie pentru limita de varsta, era suficient sa accesati Avocatnet de acasa. :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie grupa1 cucuruzu cucuruzu Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu grupa 1 de munca daca ea mai este valabila. Tatal meu a primit decizie destul de ambigua de la casa de pensii in ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata ContSters42179 ContSters42179 Pe \"Legislatia muncii.ro\" a aparut editorialul din care redau un citat : La implinirea varstei standard de pensionare [b]sau, dupa caz, la implinirea ... (vezi toată discuția)
Pensie handicap tuti tuti am 25 de ani 6 luni si 12 zile in grupa 2-a de munca,impliniti la 01.oct.1998,dupa care am mai lucrat 3 ani in sector privat.din 14 nov.2005 am o pensie de ... (vezi toată discuția)