avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Conventie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Conventie

Am urmatoarea situatie:

Firma A are sa-i dea societatii B suma de 16000 lei, reprezentand c/v umei facturi.
Firma B are sa-I dea administratorului c/v aport numerar in valoare de 16000 lei, cf contract de imprumut.


Se poate sa intocmim conf. art 1166 din codul civil un contract de conventie cu intentia de a stinge datoriile reciproce, firma A, sa achite catre administrator suma de 16000 lei (cu dispozitie de plata prin casierie), in contul obligatiei care o are firma B catre administrator in valoare de 16000 lei, urmand ca firma B sa nu mai aiba nici o pretentie asupra acestei sume de bani, in calitatea sa de creditor al obligatiei de palata fata de firma A ?
Cel mai recent răspuns: beinaz a , utilizator 11:00, 8 Decembrie 2014
Art. 1.166 C.civ ”Contractul este acordul de voinţe dintre două sau mai multe persoane cu intenţia de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic”.
Aceasta este o dispozitie legala cu caracter de maxima geralitate, exprima de fapt un principiu si nu raspunde intrebarii dvs.
Dvs. trebuie sa observati dispozitiile art. 1566 si urm. C.civ. cu privire la cesiunea de creanta.
Conform art 1567 al 1-3, daca cesiunea este cu titlu oneros, in cadrul careia partile au convenit sa execute prestatia constand in transmiterea unei creante.
Credeti ca in opinia dvs avand in vedere conventia prezentata mai sus ,
poate face obiectul unui contract de cesiune ?
contabil discutand nu se poate pt ca suma pe care o datoreaza A lui B e o plata (purtatoare sau nu de TVA) iar ce datoreaza B catre adm e un imprumut; inregistrarea contab nu are avea logica (si ar parea cusuta cu ata alba, in sensul ca B are intentia, simplist spus, de a trece factura la pierderi si mai apoi adm isi mai ia o data banii)

stingerea dat e simpla (si e singura legala in acest caz): B achita c/v factura, adm lui B isi ia banii; intrebati un contabil.

care ar fi obiectul contr? de ce da A adm lui B suma si nu achita c/v factura? in ce baza isi va inreg A ac contr in conta, pt a figura cu fact achitata?
Se v-a face un contract de conventie pentru care firma A , v-a achita direct catre administrator in contul obligatiei pe care o are firma B catre administrator.
In contabitate se va plati numerar catre administrator si se v-a face compensarea facturii cu datoria fata de administrator. Este corect ?
Nu vad inegalitatea , impozitele sunt platite, respectiv TVA-ul, contractele de imprumut s-au efectuat.
Daca inlocuiesc conventia cu cambia, respectiv tragator , tras si beneficiar, ca sa nu existe suspiciuni, credeti ca ar fi corect?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preluare cesiune beinaz a beinaz a Am urmatoarea situatie : Firma A are sa- dea firmei B c/v unei facturi 5000 lei Firma B are sa-i dea lui ... (vezi toată discuția)
Conventie cu plati mai mari de 5000 lei beinaz a beinaz a In cazul nostru societatea A, are un asociat, iar societatea B are acelasi asociat care este asociat la societatatea A. Societatea A emite o factura catre ... (vezi toată discuția)
Contabilitate srl-uri ContSters103316 ContSters103316 O sc formata din doi actionari 50 si 50 care nu a relizat venituri dar a facut achizitii de bunuri (mobile si imobile). Valoarea bunurilor achizitionate apare ... (vezi toată discuția)