avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfat juridic - titlu de proprietate incorect, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfat juridic - titlu de proprietate incorect, prescriptie drept material la actiune

Intr-un topic mai vechi scriam:
"Mama mea a facut cere la primarie in termenul stabilit de lege sa-i fie restituit pamantul in sup .de 1.5 h,conform anexei 3 .Nu cunostem motivul dar comisia de fond funciar a eliberat un Titlu de propietate pe numele surori mamei mele in care a inclus si suprafata mamei mele.Sora mamei a facut act de vanzare cumparare cu fata ei si .......uite ca mama mea a ramas fara terenul care i s-ar fi cuvenit.
Am vorbit la primarie,primarul foarte amabil a cercetat actele si a constatat ca acea comisie a facut o ilegalitate ,drept urmare m-a sfatuit sa dau in judecata comisia si primaria va pune la dispozitia instantei actele care sa dovedeasca ca mama mea are dreptate si va fi repusa in drepturi.
Am actionat comisia si nepoata in judecata,comisia a recunoscut in scris ca s-a facut o eroare,dar acum nepoata invoca"exceptia de ordine publica a prescriptiei dreptului material la actiune,solicitand respingerea cereri pentru neformularea acesteia in termenul legal de prescriptie de 3 ani."

Dupa un an si doua luni vine si decizia:

Daca nu ai posibilitati sa iei avocat ,esti din oficiu "perdant".

Iata decizia la procesul de care vorbeam ,cu toate ca primaria a emis o hartie in care arata ca a gresit atunci cand a emis titlul de propietate doar pe NUMELE sorei mamei.
Pentru instanta nu a fost elocvent un raspuns oficial venit de la Primarie ,care este organ al statului ,cel care a eliberat documentul ,ci probabil doar chichite avocatesti sunt maximale in instanta.

03.11.2014 Hotarâre - nr.
respinge excepţiile invocate. Respinge acţiunea reclamantei. Admite-n parte cererea de intervenţie. Respiunge cererea de intervenţie privind constatarea dreptului de proprietate asupra terenului de 1000 mp, ca fiind lipsită de interes. Obligă reclamanta să-i plătească pârâtei, suma de 500 lei, iar intervenientei suma de 250 lei, cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunikcare, ce se depune la Judecătorie. Pronunţată în şedinţă publică,3.11.2014

Primaria recunoaste ca mama a fost" omisa "din cauza volumului mare din acea perioada si instanta decide ca nu are dreptul.

BRAVO !!!

De facut apel nici vorba ,nu am bani.o sa le platesc cheltuielile de judecata,dar va intreb cum sa procedez sa trimit acest dosar la DNA.poate cei de acolo se vor sesiza si vor face lumina si in acest caz..

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
DNA nu este instanta de control judiciar. Daca nu s-a savarsit nicio infractiune, sesizati degeaba.

Pentru taxa de timbru si pentru avocat, solicitati ajutor judiciar.
Buna dimineata,
Probabil ca noi oameni de rand nu intelegem.
Eu consider ca eliberarea unui titlu de proprietate a doi mostenitori ,pe numele unui dintre ei ,celalat fiind vaduvit de dreptul la proprietate care este consfintit prin Constitutie,este o infractiune grava.
Toata presa vorbea ,scria de retrocedarile de la Nana?Nu este acelas speta si in acest caz?De ce nu ar verifica cei de la DNA daca pamantul mamei a fost instrainat cu buna stiinta si cei vinovati sa plateasca ?
De asemenea cand primesti probe scrise de la un organ al statului precum ca s-a facut greseala,eroare sau cum vreti sa o numiti si instanta nu le ia in calcul ,cum ar trebui sa privesc acest fapt?
Va multumesc ,

Radu
Parerea mea este ca ar fi trebuit in mod normal sa se pronunte o hotarare care, asupra fondului, sa dea urmatoarea solutie (in proces cu comisiile judeteana si locala de fond funciar), in loc sa respinga actiunea ca lipsita de interes:
1. constata nulitatea absoluta a titlului (eventual nulitate partiala, daca ar fi vorba de drepturile a 2 persoane in loc de 1 asupra terenurilor din titlu);
2. obliga paratii sa emita un nou titlu de proprietate in care sa includa/mentioneze ...... (persoanele, suprafetele corecte, etc.)

Acuma, depinde ce ati cerut in proces (cum ati formulat capetele de cerere in cererea de chemare in judecata, ce motive de fapt ati invocat in actiune,...), cine a fost intervenient, daca intervenientul avea un drept legitim partial, vis-a-vis de terenul din titlu, si de toate probele aduse in fata instantei.

Depinde ce alt drept al mamei dvs. (care eventual poate reiesea dintr-una alt inscris) a avut in vedere instanta cand a v-a respins actiunea ca lipsita de interes SAU DEPINDE daca dvs. ati mai justificat/dovedit cu probe sau nu un interes legitim, actual, direct si personal la momentul cand ati introdus actiune in instanta. Conteaza foarte mult cum a motivat instanta aceasta solutie a respingerii actiunii pentru lipsa de interes.
Ultima modificare: Duminică, 7 Decembrie 2014
eagle_free, utilizator
@eagle_free:
Nu are rost să vă dați cu părerea la o asemenea cauză.
Din câte văd ceea ce spune inițiatorul topicului nu prea se leagă cu dispozitivul hotărârii. Cu siguranță dosarul este mai complex decât pare și din câte a înțeles reclamantul. În primul rând nu se știe cine e intervenient, despre ce fel de intervenție este vorba și ce anume a cerut acesta.

@johnny_1961:
Cel mai bine ar fi să vorbiți, până mai aveți timp, cu un avocat care să vadă exact despre ce e vorba și eventual să formuleze cale de atac.

Cu DNA vă pierdeți vremea. Și nervii.
Nu are nici o legătură DNA-ul cu cauza D-voastră care de asemenea nu are nici o legătură cu dosarul Nana.

Din păcate la tv se spun multe fără nici o acoperire în realitate :)
Buna seara,

va multumesc pentru raspuns.
Asa ma gandeam si eu ,asa gandeam ca instanta va da solutie,dar cum spuneam daca nu ai avocat esti din start "perdant".
In mare am cerut sa sa se emita un nou titlu in care sa fie si mama trecuta.
Primaria a trimis un act oficial la judecatorie ca la vremea respectiva (cand a fost eliberat titlul doar pe numele sorei mamei)din cauza ca era un volulm mare a fost omisa din titlu.
Niciodata nu a renuntat sau semnat alt act.
Sora mamei a vandut terenul ficei (nepoata mamei)inainte sa moara.
Dupa ce au vazut ca primaria a recunoscut ca mama a fost omisa din titlul de proprietate ,avocatul paratei au facut o cere de interventie a doi nepoti care sunt frati cu parita(nepoata mamei).
Stiind ca mama are 83 de ani si ca nu poate veni de la Bucuresti la judecatoria Costesti Arges au cerut proba cu martori.Pentru ca nu s-a prezentat ,am inteles ca toate raspunsurile la intrebari sint in avantajul celulilalt.
Trebuie sa plateasca 750 cheltuieli de judecata.Si cu pamantul luat,acum si obligata la cheltuieli de judecata.
Mai spunea cineva sa solicite ajutor judiciar.Se poate in acest caz?

Inca nu a venit motivarea sentintei,dar va promit ca atunci cand vine va scriu.
Oricum voi depune o copie a dosarului la DNA.Sa vedem ce se intampla.

Ina o data ultumesc pentru ajutor

Alte discuții în legătură

Exceptia prescriptiei dreptului material la actiune johnny_1961 johnny_1961 Mama mea a facut cere la primarie in termenul stabilit de lege sa-i fie restituit pamantul in sup .de 1.5 h,conform anexei 3 .Nu cunostem motivul dar comisia ... (vezi toată discuția)
Explicare decizie luata de instanta privind lipsa calitatii procesuale pasive Costinel Burca Costinel Burca Sper ca am postat in locul potrivit , iar daca nu am postat unde trebuie , rog un moderator sa mute acest topic in locul cuvenit . As dori sa stiu si eu , ... (vezi toată discuția)
Plangere penala impotriva primariei pentru abuz in serviciu andutza_puishor andutza_puishor In ultimii ani, primaria a refuzat (invocand diferite motive - altele de fiecare data) cererile familiei mele de a elibera titlul de proprietate pentru un ... (vezi toată discuția)