avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Factura ENEL platita in avans de asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Factura ENEL platita in avans de asociatia de proprietari

Buna ziua

Ma confrunt cu urmatoarea situatie in calitate de cenzor la o asoc de prop: exista o factura platita in avans cu multe luni in urma, la care soldul facturi este de -1000 lei iar valoarea curenta a facturii este de 300 lei, ramas de plata -700 lei. As dori sa stiu daca este corect sa se introduca valoarea curenta a facturii la cheltuielile pe luna curenta de plata, chiar daca ea a fost platita anterior in avans.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 13:50, 6 Decembrie 2014
..... Si daca pe lista de acum cateva luni a repartizat acea suma platita in avans?
Ca asta e problema...
@adriantot Va multumesc mult pt lamurire, o sa ma interesez daca axista la asoc o fisa a furnizorului, tare mie ca nu, am inteles si ceea ce spuneti dvs. in legatura cu plata, si intr-adevar trebuie sa verific daca ceea ce s-a platit in trecut a fost repartizat sau nu, cum a spus si d-na elga50, insa momentat actuala administratora tergiverseaza un pic lucrurile, ca ne gandim serios sa o schimbam
acesta este raspunsul primit de la administratora:

la orice factura se repartizeaza suma din luna - factura curenta si nu soldul de plata. Daca va uitati la enel - factura curenta este in valoare de 344,60 lei- suma care a fost si repartizata- Suma de -890,75 lei reprezinta sold.
Raspuns corect. Asa fac si eu. Parca asa am explicat si eu mai sus.
Vreau sa explic aceasta situatie printr-un exemplu.
La Enel, daca nu declari indecsii se estimeaza un consum, se emite factura, urmand ca in luna / lunile urmatoare sa se faca citirea si sa se regularizeze consumul.
Asadar in luna ianuarie (sa zicem) se estimeaza un consum de 1000 kw, corespunzator diferentei de index de la 2500 la 3500. Pe acest consum se emite factura. Important de spus ca in aceasta luna cu consum estimat nu se cunoaste consumul real.
Factura vine la asociatie si administratorul repartizeaza pe lista suma corespunzatoare unui consum inscris pe factura de 1000 kw.

In luna februarie se citeste indexul si se constata ca el este 3100, deci mult mai mic decat indexul de iesire de luna trecuta (3500 estimat). Asadar in luna trecuta s-a impartit pe liste si consumul lunii februarie. Exista un avans facturat deci de 400 kw. Pe factura din februarie a furnizorului se va evidentia un consum negativ de 400 kw cu suma corespunzatoare tot negativa, adica o rezerva in contul asociatiei de la furnizor si pentru luna martie.
Asadar pe lista din luna februarie administratorul nu mai are ce trece de la Enel deoarece proprietarii au platit pe lista din ianuarie consumul din ianuarie, cel din februarie si o parte sau posibil consumul si al lunii martie.

De aceea am spus ca atunci cand se primesc facturi cu sold negativ pe liste se trece valoarea 0.

Alte discuții în legătură

Repartizare factura electrica pe minus locatarx locatarx [b]Daca am primit o factura pe minus la electrica nu trebuie sa aparem pe lista de plata la intretinere cu minus pe coloana electrica????[/b] S-a platit o ... (vezi toată discuția)
Mi s-au facturat exagerat de mulți kw față de cât am consumat și nu-mi permit să plătesc factura. ce pot face în situația disperată în care sunt? Sufletdecaine Sufletdecaine Pe data de 30 noiembrie 2018, am dat index-ul pentru cele doua imobile pentru care am contract cu RCS-RDS. Al doilea index nu a fost primit deoarece nu il ... (vezi toată discuția)
O relatie facila si eleganta cu furnizorul de energie electrica - serviciul myenel elga50 elga50 [i]In aceasta sectiune ne putem ocupa si pentru a furniza utilizatorilor forumului care ne viziteaza sectiunea informatii privind serviciile pe care diferite ... (vezi toată discuția)