avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ma obliga sa lucrez si sambata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ma obliga sa lucrez si sambata

Lucrez la o companie multinationala. Lucrul se desfasoara in 3 schimburi de Luni pana Vineri. In unele cazuri venim si sambata orele fiind platite dublu, DAR nu mereu..
Sambata trecuta am lucrat "ca recuperare" pentru ziua de 23 decembrie cand fabrica va fii inchisa (asta spun acum). Ne-a amenintat ca cine nu vine va fii trecut nemotivat pe data de 23.12.2014 (chiar daca nu va lucra nimeni atunci). Si apoi ne-a pus sa semnam o foaie cum ca am venit de buna voie la serviciu.
Este normal asa ceva ? ma poate obliga cineva sa vin sambata ?
Astazi ne-au chemat la fel pentru sambata sa recuperam ziua de 31.12.2014 cand vom sta acasa. Le-am spus ca nu voi veni. Aceleasi amenintari cu absenta pe 31 si aceeasi foaie ca venim de buna voie..

Nu ma voi duce pentru ca m-am saturat de atatea sambete lucrate (ar fi a 4-a in ultimele 6 saptamani). Imi pot face ceva ? Ne-a spus ca nu vom mai primi bonuri pe luna respectiva. Daca se va intampla asa la itm am sanse sa imi recastig drepturile ?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 22:35, 7 Decembrie 2014
Ma rog, fiecare cu parerea lui. In orice caz, daca nu exista acordul salariatului, parerea unanima :) e ca nu are cum sa va oblige. Legal vorbind.
horatiusasu a scris:

Ma rog, fiecare cu parerea lui. In orice caz, daca nu exista acordul salariatului, parerea unanima :) e ca nu are cum sa va oblige. Legal vorbind.


Din Codul Muncii:

Repausul săptămânal

ART. 137
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
ART. 138
(1) În cazul unor lucrări urgente, a căror executare imediată este necesară pentru organizarea unor măsuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru înlăturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalaţiilor sau clădirilor unităţii, repausul săptămânal poate fi suspendat pentru personalul necesar în vederea executării acestor lucrări.
(2) Salariaţii al căror repaus săptămânal a fost suspendat în condiţiile alin. (1) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).


Unde se cere acordul salariatului? Fiecare salariat e obligat sa lucreze sambata si duminica, daca societatea are un astfel de program sau isi modifica programul in acest sens.
Cu privire la parerea unanima.......,mai studiati ori largiti-va anturajul.
Nu are nicio relevanta art. 137 in cazul acesta, iar 138 cu atat mai putin.

Am retinut opinia juridiica referitoare la largirea anturajului
Din pacate asta se intimpla la toate societatile comerciale si-ti spun din proprie experienta ca nu ai absolut nici o sansa sa-ti demonstrezi nemultumirile,nici la ITM,nici in justitie,atita timp cit vor exista lingai si pupincuristi care vor veni ca martori din partea societatii,si vor declara ca totul se face de buna voie si de comun acord.
@gabistefancu

Felicitari! Raspuns de practician, nu teorii si bajbaieli...

Raman la parerea mea de program inegal si de aplicare a art. 114, ca si la parerea ca managerul se poate descotorosi usor de salariatii care "misca in front". Partea a doua nu e o opinie juridica, dar e generata de practica, la fel ca si a lui gabistefancu
Ultima modificare: Duminică, 7 Decembrie 2014
horatiusasu, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum pontam sambata? hgabi hgabi Am urmatoarea situatie: programul de lucru cu clientii firmei este urmarorul luni -vineri:8-18, iar sambata:8-13. Angajatii sunt programati in ture, astfel ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - durata timpului de munca ataela ataela Buna ziua,in codul muncii la; - [b]art.111[/b] se specifica: Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele ... (vezi toată discuția)
Salarizare sambata si duminica sanducatanas sanducatanas Daca un salariat lucreaza sambata sau duminica cum se recupereaza zilele libere? Multumesc. (vezi toată discuția)