Buna ziua! Am un prieten care se ocupa cu vanzarea unor site-uri pe care le face el acasa. El detinea un site de seriale, dar fara a fi downloadat si uploadat serialele respective, avea pe site doar link redirect care duceau la un host unde erau stocate serialele, fara ca aceasta sa aiba legatura cu hostul respectiv. In cele din urma, acesta s-a hotarat sa vanda site-ul. El a stabilit termenii si conditiile prin intermediul internetului, prin chat. Site-ul avea 4000 de vizite pe zi, important de mentionat. Fiecare dintre parti a fost de acord cu conditiile, iar tranzactia a avut loc cu succes, adica detinatorul site-ului si-a primit banii, iar cumparatorul a primit site-ul. Dupa ce a primit site-ul, cumparatorul a inceput sa faca diferite modificari site-ului, iar dupa un anumit timp, cumparatorul il contacteaza pe vanzator si il trage la raspundere ca de ce i-a scazut traficul (numarul de vizitatori ai site-ului respectiv). Fara sa mai aiba vreo legatura, cel care a vandut site-ul ii explica frumos ca poate acele modificari pe care le-a facut siteului, dupa ce l-a preluat, pot avea o oarecare influenta in ceea ce priveste scaderea traficului. Dupa toate aceste discutii, cumparatorul il "ameninta" ca se va duce la politie pentru a-l reclama, deoarece considera ca l-a inselat.
1. Cui ii dati dreptate in situatia de fata?
2. Poate lua politia vreo masura impotriva celui care a vandut site-ul?
Multumesc anticipat si va rog sa argumentati raspunsul indiferent care ar fi acesta.
Orice persoana poate face plangere penala contra cuiva care ofera seriale pe internet, asa ca protectie impotriva investigatiei penale pentru piraterie nu exista. In privinta numarului de vizitatori nu exista niciun fel de garantii, conform principiului caveat emptor acest lucru nu poate fi considerat inselaciune. Deci vina lui ar fi piraterie si nu inselaciune. Sigur, din momentul in care a vandut websiteul nu mai e responsabil pentru ce se intampla pe el, dar este responsabil pentru ce s-a petrecut pe website in timp ce il detinea (din moment ce el a pus linkurile pe website si nu un hacker care i-a spart websiteul).
Promovarea unui website nu e interzisa si dupa ce l-a vandut si normal ca promovarea websiteului e treaba noului proprietar, ca al lui este interesul, nu al aluia care l-a vandut si nu mai are nimic de a face cu websiteul.
Plangere penala
florin630
Buna Seara,in data de 08.03.2014 , am cumparat un host.Acest host mi-a fost \'hackerit\' si am trimis email la firma de hosting pentru ca asa mi-au zis ei ca ... (vezi toată discuția)