Buna ziua!In contractul colectiv de munca si anexele lui din domeniul energiei,in speta un regulament de salarizare a electricienilor de tura (cu 3 electricieni de tura),este specificat negru pe alb felul calculului turei medii a unui electrician,apoi sunt prevazute si alte drepturi salariale cum ar fi spor de sambata si duminica si spor de sarbatori legale. Aceste sporuri din urma pe care le am mentionat, adica spor de sambata si duminica si spor de sarbatori legale,noi ,electricienii care lucram 3 in tura nu le primim,aducanduni se motive cum ca ar fi incluse in calculul turei medii dupa o anume formula in care ar fi incluse si aceste sporuri...mentionez ca la alte filiale din sistemul energetic aceste sporuri se dau si nu sunt incluse in formula,iar alti electricieni care lucreaza in alte regimuri ,primesc aceste sporuri si nu sunt incluse in formula de calcul...raspunsurile administratiei la demersurile noastre au fost nelamuritoare(pt ca nu spune cum sunt incluse in formula de calcul sambetele ,duminicile si sarbatorile legale ale unui electrician intr o perioada de 1 an,nu poti sti cate astfel de zile poate efectua un electrician) si evazive.noi am dori sa actionam sindicatul in instanta pt ca nu ne apara acest drept prevazut in documente oficiale. Ne este frica sa actionam in instanta administratia de frica represaliilor....ce ne sfatuiiti....va multumim!
In niciun caz nu actionati in instanta sindicatul. Nu are calitate procesual pasiva. Daca sunteti sigur ca aveti vreo sansa de castig actionati societatea angajatoare in judecata. Daca doriti un raspuns mai detaliat specificati daca este vorba despre un contract colectiv de munca sau de un regulament pentru ca din mesajul dvs nu se intelege despre ce este vorba. Redati articolele din contractul colectiv de munca ce prevad aceste sporuri.
Este un regulament de calcul al salariilor electricienilor la tura de 8 ore,2 in tura si trei in tura.
Maine intru la serviciu si am sa incerc sa redau partea din regulament care specifica aceste sporuri.il am in format pdf si trebuie sa fac o conversie cred.sa inteleg ca sindicatul nu poate actiona administratia in instanta pentru regulamente nerespectate.
buna ziua!am sa va redau exact cum scrie in regulament.
a)exploatarea statiilor cu 3 electricieni:programul de lucru al acestora va fi in tura de 24 ore ,din care:
-8 ore in instalatii(pentru manevre programate,admiteri la lucru a echipelor de intretinere apa
rataj primar si secundar,control in instalatii etc.)
-16 ore consemn la domiciliul din incinta statiei sau in spatiul amenajat corespunzator
pt efectuarea consemnului,personalul operativ avand obligatia de a interveni operativ
in instalatii(fie la alarmare,fie la cererea dispecerului de serviciu).
-dupa durata de 24 de ore de serviciu,electricianul are 48 de ore libere.
- pontarea personalului se va face conform turelor efectiv prestate,dupa graficul
de serviciu,fiecare din cei trei electricieni prestand in medie circa 10 ture/luna/statie.
-sporul de 16% acordat pt orele de consemn(16 ore /tura)se va calcula si adauga la salariul
brut de incadrare,rezultand o noua valoare a salariului de baza careia i se va determina
valoarea turei medii,dup a formula:
-valoarea turei medii=(salariul de baza*16%),totul impartit la 10,14
*din care 16% reprezinta sporul pt consemn.
Ca urmare a aplicarii acestui sistem de organizare si salarizare rezulta urmatoarele:
(1)-se platesc cu spor de 65% turele efectuate in zilele de sambata si duminica si in zilele
nelucratoare prevazute la art.2.5(1) si 2.6(2).(zile se sarbatori legale).
(2)-se platesc cu 135% turele efectuate in zilele de sarbatori legale prevazute la art.2.6(2).
-se asigura salariul brut de incadrare la un nr mediu efectuat de ture (10,14);
-timpul efectuat pt terminarea manevrelor,lichidarea avariilor si predarea primirea schimbului
constituie timp efectiv lucrat;
-restul drepturilor de personal se vor calcula asemanator ca la personalul salarizat in regie.
NOTA:DREPTURILE PREVAZUTE LA ARTICOLELE NOTATE DE MINE 1 SI 2 ,NU,NU NE SUNT ACORDATE,ADMINISTRATIA PRETEXTAND CA ACELE DREPTURI SUNT INCLUSE IN CALCULUL VALORII TUREI MEDII,ACEST LUCRU NEFIIND DUPA PAREREA MEA ADEVARAT
PENTRU CA ,IN CALCULUL VALORII TUREI MEDII,CONFORM TEXTULUI,INTRA DOAR CONSEMNUL LA DOMICILIU.
VA POT TRIMITE PE O ADRESA TEXTUL ORIGINAL UNDE,PRIN COMPARATIE SE VEDE SI MAI BINE NEDREPTATEA.SE PARE CA ELECTRICIENII DIN ALTE FILIALE PRIMESC
CORECT SPORURILE DE SAMBATA,DUMINICA SI SARBATORI LEGALE.