avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale reziliere contract de comodat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

reziliere contract de comodat

am si eu o mare problema...cum sa fac sa reziliez unilateral un contract de comodat?firma este a surorii mele si are sediul in apartamentul mamei mele...relatiile intre ei sunt foarte tensionate de cateva luni si trebuie facut ceva...mama nici macar nu a primit o copie a contractului...dati-mi o solutie va rog
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:47, 2 Iunie 2009
Printr-un act aditional se poate rezilia contractul.Acum trebuie sa fiti atenta la clauzele contractuale, caci daca ati specificat ca trebuie sa-i anuntati cu o perioada de timp inainte de reziliere , atunci trebuie sa faceti o notificare scrisa prin care doriti rezilierea contractului.
Mult succes ,
Rezilierea unui contract si actul aditional nu au nimic in comun.

Ce vreti dvs este incetarea contractului, lucru care poate avea loc in mai multe moduri, printre care si rezilierea. Rezilierea este o incetare bazata pe culpa uneia din parti in executarea acelui contract, or din ce spuneti mai sus nu i se poate imputa ceva comodatarului. Prin urmare, trebuie vazut daca este posibila incetarea unilaterala (fara motiv) a contractului respectiv. In acest sens codul civil prevede:

Art. 1572 - Comodantul nu poate să ia îndărăt lucrul împrumutat, înainte de trecerea termenului convenit sau, în lipsă de convenţie, înainte de a fi servit la trebuinţa, pentru care s-a dat cu împrumut (C. civ. 1022 şi urm., 1573, 1581).

Deci daca respectivul contract are termen determinat, atunci ca regula nu poate fi denuntat unilateral.

Art. 1573 - Dacă însă în curgerea termenului sau mai înainte de a se fi îndestulat trebuinţa comodatarului, comodantul însuşi ar cădea în o trebuinţă mare şi neprevăzută de acel lucru, judecătorul poate, după împrejurări, să oblige pe comodatar la restituţiune.

Aceasta este exceptia, insa trebuinta mare si neprevazuta trebuie sa fie cat se poate de reala.

Mai trebuie sa stiti si ca in situatia mamei dvs mai intervine si inregistrarea la registrul comertului. Chiar daca contractul inceteaza, atata vreme cat sediul nu e mutat, firma va figura in apartamentul mamei dvs desi nu mai exista un contract in acest sens. Apropo, mama dvs poate obtine o copie certificata a contractului depus la RC la inregistrarea sediului in apartament.
Nu se denunta unilateral un contract printr-un act aditional ci prin exprimarea libera, neviciata, expresa si scrisa a vointei a acelei parti contractante.
Nu cred ca este vorba de un contract de comodat pentru sediu ci mai mult o declaratie notariala de accept in spatiu.
Sa mearga mama d-voastra la notarul respectiv si sa revoce declaratia.
Contractul de comodat este tot la notar autentificat,deci are de unde sa-l obtina si eventual sa-l denunte unilateral.
il_so a scris:
firma este a surorii mele si are sediul in apartamentul mamei mele...

gabescu a scris:
Nu cred ca este vorba de un contract de comodat pentru sediu ci mai mult o declaratie notariala de accept in spatiu.
Sa mearga mama d-voastra la notarul respectiv si sa revoce declaratia.
Contractul de comodat este tot la notar autentificat,deci are de unde sa-l obtina si eventual sa-l denunte unilateral.

:stunned: E vorba de sediul unei firme, ce acord, ce notar?
Comodatul nu trebuie sa fie incheiat in forma autentica, chiar adac este vorba doar de sediul unei societati?

Alte discuții în legătură

Anulare contract comodat CABINET DE AVOCAT - MEDIATOR CABINET DE AVOCAT - MEDIATOR Vreau sa-mi vand actiunile firmei, sediul firmei are contract de comodat- termen nelimitat la adresa mea. Cei care cesioneaza m-au rugat sa las sediul inca o ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de comodat lucabuluca lucabuluca Acum un an, impreuna cu prietenul meu am deschis o firma. Sediul social se afla la adresa apartamentului tatalui meu. Din luna iunie am renuntat la partea mea, ... (vezi toată discuția)
Inchiriere de locuinta alejandra alejandra acum un an am facut un act la notariat prin care acordam unei pers dreptul de a locui in locuinta mea proprietate personala pt 25 de ani fara sa am nici o ... (vezi toată discuția)