avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Onorariu avocat in apel
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Onorariu avocat in apel

este corect ca un avocat care castiga in apel sa depuna la dosarul cauzei dovada onorariului incasat doar dupa ce instanta se pronunta in cazul respectiv ? taxa de timbru este achitata dupa data pronuntarii. Nu trebuie sa fie o factura emisa, un contract, cu data introducerii actiunii ? Adica daca vad ca am castigat pot emite o factura astronomica, doar pentru ca am si cheltuieli de judecata ?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 12:52, 7 Decembrie 2014
Dovada onorariului nu se depune ulterior solutionarii cauzei, decat daca au fost solicitate aceste cheltuielile de judecata pe cale separata. Mai mult decat atat, judecătorii au dreptul să mărească sau să micşoreze onorariile avocaţilor, ori de câte ori vor constata motivat că sunt nepotrivit de mici sau de mari.

Art. 453 NCPC

Acordarea cheltuielilor de judecată

(1) Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.
Aveti un contract de asistenta juridica cu el.
Vedeti ce scrie in acel contract.
sa detaliez. eu ca si angajat am un litigiu de munca cu angajatorul meu. In prima instanta castig procesul, iar in apel pierd. La data judecarii apelului avocatul angajatorului motiveaza ca s-a grabit si nu a adus pentru a depune la dosar factura care reprezinta onorariul sau. Instanta s-a pronunta in data de 27 noiembrie in favoarea angajatorului, taxa de timbru avesta o plateste in data de 03 decembrie. Daca angajatorul are un contract de prestari servicii cu acest avocat si ii plateste acestuia o suma lunara, eu trebuie sa platesc aceste sume lunare sau este trebuie sa existe o factura separata pentru cazul meu.
Da, e complicat.

Depinde foarte mult si cum este contractul dintre avocat si client.

Depinde si pentru ce servicii se platesc banii.

In mod normal ar trebui sa rezulte care sunt cheltuielile cu avocatul strict pentru proces si nu pentru tot ce s-a platit la avocat de cativa ani pentru servicii globale care nu aveau legatura cu dvs.



In mod normal, daca decizia s-a pronuntat pe 27.11 fara a avea chitanta de onorariu instanta nu avea cum sa il acorde, nefiind facuta dovada existentei si a cuantumului acesteia.

Daca a fost amanata pronuntarea si ea a fost facuta pe 3.12 (cand la dosar a aparat chitanta de onorariu) atunci instanta tot nu ar fi trebuit sa o ia in considerare pt ca nu se mai pot depune inscrisuri noi dupa ce dosarul ramane in pronuntare si fara ca partea adversa sa ia cunostinta de ele.

Vorbiti si de onorariu de avocat si de taxa de timbru. Daca la termen lipsea taxa de timbru in mod normal apelul ar fi trebuit anulat ca netimbrat.

Cat despre onorariu si dovada acestuia, intr-adevar trebuie depusa o chitanta sau un extras bancar si nu o factura (factura nu face dovada platii respectiv a incasarii acelui onorariu).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuielile de judecata ? calin_andrei calin_andrei Dragilor/dragelor, vreau sa va intreb si eu ceva: Pana acum nu m-a dus capul sa cer si cheltuieli de judecata constand in onorariul de avocat, am cerut ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata, ce depun la dosar? ContSters344547 ContSters344547 Buna ziua! Maine trebuie sa depun concluziile scrise la judecatorie.(partaj bunuri comune)Pt. acordarea cheltuielilor de judecata,,onorariu avocat, taxa ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru si taxa judiciara TANASENASTASA TANASENASTASA buna seara.cat reprezinta taxa de timbru intr-un proces de succesiune si unde se plateste?pt ca eu i-am dat o suma avocatei ce ma reprezinta,nu mi-a dat ... (vezi toată discuția)