avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie

Buna seara,
Sunt pensionat pe caz de boala grad III invaliditate. In luna ianuarie 2014 am depus la casa de pensii adeverinte de la fostele locuri de munca (intreprinderi) din care rezulta perioada in care am lucrat trei schimburi precum si grupa a doua de munca ,cerand o recalculare a pensiei(desigur cu nr. de inregistrare).In iulie am fost personal la casa de pensii si mi s-a spus ca am sa primesc acasa decizia.In septembrie am scris un mail spunandu-le celor de la casa ca inca nu am primit nimic.Ca raspuns la mail mi sa spus(scris) ca in 13,08,2014 s-a eliberat decizia si ca urmeaza sa o primesc in cel mai scurt timp.S-a facut luna decembrie si neprimind nimic am mers personal la casa de pensii si am intrebat care este situatia.Raspuns; acel mail privind decizia din august nu este bun deoarece programul de recalculare a celor pensionati dupa 1 ianuarie 2011 nu este functional asa ca trebuie sa mai astept!
Va rog ce ar trebui sa fac si mai ales daca se va recalcula incepand cu depunerea adeverintelor?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:12, 8 Decembrie 2014
Faceti o interventie pe adresa de e-mail: petitii.sesizari@cnpas.org,in care precizati:Nr.dosar,de cand ati depus cererea de recalcuare,nr.de inregistrare si casa locala de care apartineti.
Majorarea(daca va fi)se va plati incepand cu luna urmatoare a depunerii cererii.
multumesc pentru raspuns.
dvs ati putea obtine prin instanta ca majorarile acestea sa vi se acorde si din urma, respectiv de la momentul in care aveati dreptul la recalculare...de exemplu daca constatati ca vi se acorda o majorare de 200 de lei/luna iar dvs aveati dreptul la aceste majorari inca de acum 10 luni, atunci dvs ar trebui sa cereti prin instanta sa vi se acorde 200lei x 10 luni - plata retroactiva...nu puteti cere plata acestor majorari, pentru perioade mai vechi de 3 ani, fiidca sunt prescrise
Daca cererea a fost depusa in ianuarie 2014,plata drepturilor se va face incepand cu februarie 2014.
Aceste drepturi nu trebuiesc cerute prin instanta.
Ele se platesc potrivit legii 263/2010:

ART. 107

(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.
(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta grupa a 2 a dan197 dan197 Buna ziua. Mama s-a pensionat anticipat din vara anuui 2009. Anul trecut , a intrunit conditiile pentru pensie limita de varsta. Desi in trecut a lucrat in ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie zizion zizion pt.diferentele primite de la buget prin hot.jud.pt.anii 2012/2014 am cerut recalcularea pensiei am primit decizia cu o recalc.de doar 8 ronincepand din 1.xll. ... (vezi toată discuția)
Pe ce perioada se dau banii din urma ? vereanuecate vereanuecate Buna ziua.Sant pensionata la limita de varsta din 01.09.2008.In 21.02.2011am depus la Casa de Pensii Dolj o adeverinta cu sporuri pentru conditii ... (vezi toată discuția)