avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Adeverinta grupa a 2 a
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Adeverinta grupa a 2 a

Buna ziua. Mama s-a pensionat anticipat din vara anuui 2009. Anul trecut , a intrunit conditiile pentru pensie limita de varsta. Desi in trecut a lucrat in condiiti deosebite 12 ani , ce se incadrau in grupa a 2 a de munca , angajatorul nu a eliebrta adeverinta , motivand ca a luat arhiva. In instanta mama si-a castigat dreptul si a obtinut adeverinta . Azi a depus-o la casa de pensii, iar acolo i s-a spus ca recalcularea pensiei se va face cu data depunerii adeverintei la casa de pensii. Nu trebuia sa se recalculeze de la data obtinerii pensiei anticipate?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: dan197 , utilizator 14:55, 3 Februarie 2015
Daca adeverinta s-a depus in luna decembrie 2014,plata pensiei majorate se va face incepand cu luna ianuarie 2014.


Legea 263/2010:

ART. 107

(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.
(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.


Buna ziua. Ianuarie 2014 sau 2015. Dar nu i se acorda retroactiv, recalcularea de la data pensionarii ?
Este un drept pe care l-a pierdut in toti acesti ani deoarece societatea nu a dorit sa elibereze adeverinta de grupa.Drept pentru care Casa de Pensii nu ar trebui sa acorde dreptul de la data pensionarii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pe ce perioada se dau banii din urma ? vereanuecate vereanuecate Buna ziua.Sant pensionata la limita de varsta din 01.09.2008.In 21.02.2011am depus la Casa de Pensii Dolj o adeverinta cu sporuri pentru conditii ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie Statescu Statescu Buna seara! Am iesit la pensie ( limita de varsta ) incepand cu 19.07.2013. Desi am inceput cu mult inainte de aceasta data sa adun toate actele necesare, ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie dritaS dritaS Buna seara, Sunt pensionat pe caz de boala grad III invaliditate. In luna ianuarie 2014 am depus la casa de pensii adeverinte de la fostele locuri de munca ... (vezi toată discuția)