avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... datorii comune,partaj?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

datorii comune,partaj?

Buna seara.Am nevoie de un sfat.Dupa 21de ani de casnicie,in urma unei relatii extraconjugale,aproape incestuoase,a fostei,cu un subaltern de varsta fiicei noastre,am divortat.Hotararea judecatoreasca a ramas definitiva din luna aprilie.Am fost de acord cu desfacerea casatoriei din culpa comuna,fara motivare,si incredintarea copilului nostru inca minor spre crestere si educare mamei.In timpul casatoriei,am locuit in casa parintilor ei,in contrapartida,eu impreuna cu fosta dobandind prin cumparare,o alta casa,la tara,parintii ei,prin acordul nostru verbal urmand sa locuiasca acolo.Cu alte cuvinte,"copiii"au ramas la oras,parintii s-au mutat la tara!.Am contractat un credit ipotecar de nevoi personale(ipoteca fiind pusa pe proprietatea de la tara),credit necesar la renovarea,imbunatatirea,extinderea casei de la oras in care locuiam,lucrarea fiind executata printr-o firma de specialitate.(Facturile,aprobarile gen schimbare acoperis,sunt pe numele meu.)Au urmat,tot in timpul casatoriei,alte credite,pe numele meu(ea nu muncea)ptr.achizitionarea unui autoturism,credit pentru renovarea casei de la tara etc.In fapt,fosta mea sotie,trecuta de 40 de ani,cu o vechime in cartea de munca de 12 ani,ma paraseste,eu de buna voie,dupa inaintarea divortului,parasesc la randul meu domiciliul conjugal,in ideea ca ea se va intoarce acasa impreuna cu fiul nostru,pentru ca acesta sa continue sa creasca in "spatiul"sau,pentru a fi cat mai putin traumatizat;eu ma mut in chirie,ea se intoarce dupa plecarea mea intr-adevar cu fiul nostru cat si cu noul ei partener de 22 de ani,iar datoriile comune(practic intregul meu salar)le suport doar eu in intregime.Fostii socrii locuiesc nestingheriti in continuare la tara,in casa cumparata de noi in timpul casatoriei.Am cerut in instanta evacuarea lor,actiunea mi-a fost acceptata pe fond doar in parte,in sensul ca ma pot bucura si eu de folosinta bunului(nu prea vad cum),dosarul se afla pe rol la instanta superioara in urma apelului depus de mine.Mai am o actiune in pretentii,vis-a-vis de fostii mei socrii,fata de investitiile substantiale facute de mine la proprietatea lor,investitii in urma carora valoarea de piata a casei s-a dublat,daca nu chiar triplat,actiune respinsa de catre instanta de fond,pe motivul ca nu a fost pornit procesul de partaj.(Bizar,pentru ca eu am divortat de fosta,si nu de fostii socrii.In fine...).Normal ca si aici urmeaza recursul.Ce pot face eu?Cum pot sa o "conving"pe fosta sa suporte jumatate din datoriile comune?(Ea nu-si doreste un partaj pe cale amiabila,nici nu se grabeste,nu are de ce,in fond a ramas cu totul...).Am incercat la nenumarate banci sa obtin o refinantare a creditelor,sperand astfel intr-o micsorare a ratelor,(avand in vedere ca la toate datoriile se adauga si pensia minorului ramas in ingrijirea ei,logic dealtfel si firesc),fara succes insa.Mi-a ajuns cutitul la os!Sa pornesc cat mai rapid partajul?Stau extrem,extrem de prost cu banii!:(
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 09:08, 3 Iunie 2009
e trist ce am citit, si cred sa sunteti la pamant, dar.................ridicati-va si mergeti mai departe. Daca aveti hotararea de divort definitiva si irevocabila promovati de urgenta cererea de partaj. Am inteles ca stati prost cu banii. Din spusele dvs, aveti o cota de contributie majoritara de cca.80-90% din masa bunurilor dobandite in timpul casatoriei. Parerea mea, promovati cererea de partaj, iar la momentul la care instanta va va pune in vedere sa taxati diferenta de la 50% pana la 80-90%, formulati cerere de ajutor public judiciar, atat pentru taxe cat si pentru expertizele ce se vor efectua in dosar. Nu va mai lasati calcat in picioare, este munca dvs. de o viata.
Bafta multa si fruntea sus, sunt convins ca veti reusi !!!
Incercati ca inainte de introducerea actiunii de partaj sa o notificati pe fosta dvs sotie printr-un executor judecatoresc,in care sa mentionati situatia existenta cat si faptul ca o veti actiona in judecata
r.gabi a scris:

Incercati ca inainte de introducerea actiunii de partaj sa o notificati pe fosta dvs sotie printr-un executor judecatoresc,in care sa mentionati situatia existenta cat si faptul ca o veti actiona in judecata

Care ar fi scopul notificarii ? Ca eu, ca sa fiu sincer, nu vad nici unul.


Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2009
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Deschideti procesul de partaj si introduceti si socrii in cauza pentru investitiile facute la imobilul proprietatea acestora.
Asigurati-va ca aveti probe (inscrisuri, martori ) ca sa dovediti tot ceea ce sustineti.
Dupa ce introduceti actiunea de partaj puneti si o interdictie de instrainare a imobilului socrilor, pana la solutionarea cauzei.
Poate intr-un final reusiti sa incheiati o tranzactie.
Multumesc!Se pare ca pasii facuti pana acum de mine,au fost bine alesi.Am omis sa mai precizez un lucru!Imediat dupa inaintarea actiunii de divort,fosta impreuna cu fostii socrii,au gasit de cuviinta sa inainteze o cerere de evacuare de urgenta a mea,printr-o Ordonanta Presedintiala,proces care a fost insa castigat de mine cu cheltuieli de judecata.Cu toate acestea,pe considerentul aratat mai sus,am parasit de bunavoie"proprietatea"lor,luand cu mine doar un rand de haine.
Da,interdictia de instrainare a imobilului exista,am notat-o in CF.Am sperat pana in ultima clipa sa reusesc sa inchei o tranzactie cu fosta,fara succes insa,raspunsul ei fiind:"O sa te las pe drumuri in chiloti si nu ai ce ne face..".Din nefericire pentru mine,cam asa stau lucrurile acum!Deja am restante la banci,ma chinui sa fac rost de bani pentru acoperirea diferentei pensiei alimentare de la data introducerii actiunii de divort,pentru ca acum,abia acum cunoscand-o cu adevarat pe fosta,ma pot astepta si la o eventuala acuzatie din partea ei de "abandon de familie".

Alte discuții în legătură

Preluare credit lore33 lore33 am luat un credit de nevoi personale in timpul casatoriei pe numele meu, banii au fost folositi pentru renovarea unei locuinte ( proprietatea soacrei mele), am ... (vezi toată discuția)
Executare silita codebitor daeu daeu Sunt codebitorul fostului sot, care in prezent nu mai doreste sub nici o forma sa mai plateasca ratele unui imprumut pentru nevoi personale in franci, motivand ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt divortata de un an si as dorii sa fac partajul ... elena w elena w Buna ziua. Sunt divortata de un an si as dorii sa fac partajul cu fostul sot. Acum 7 ani au ridicat fostii socrii un duplex iar noua ne-au dat in folosinta ... (vezi toată discuția)