avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajator (in insolventa) nu-mi elibereaza acte pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajator (in insolventa) nu-mi elibereaza acte pentru dosar indemnizatie copil

Scuzati greseala din titlu!
Buna ziua! Am si eu cateva intrebari si probleme.
Aceasta e situatia mea:
Am fost angajata la un magazin, am ramas insarcinata cu primul copil am luat ccc pe doi ani, indemnizatie, toate bune si frumoase. Cand am terminat cu primul ccc eram in luna a saptea de sarcina cu al doilea copil. Aici au inceput problemele.
Eu am anuntat 'verbal' angajatorul despre sarcina in iunie anul curent si in august i-am dus primul concediu medical.Am facut o cerere de incetare a activitatii care mi-a spus ca mi-o va da semnata si stampilata (care nici acum nu am mai vazut-o)si nici banii pe concediile medicale nu i-am vazut.
Acum am aflat ca firma e in insolventa din februarie si mie nu mi-a spus nimic despre situatia firmei.Si am inteles ca in ianuarie intra in faliment.
Eu in ianuarie trebuie sa depun dosarul pentru indemnizatie copil si (normal) imi trebuie acte de la angajator, care nu mai e de gasit,nu raspunde la telefon si nici la mesaje. Se apropie data limita si eu nu pot sa depun dosarul.
Intrebarile mele:
Ce pot sa fac sa il fortez sa imi dea actele alea (ca la itm daca ma duc, ii da numai o amenda si tot nu rezolv nimic)?
Daca mai exista vreo posibilitate sa imi recuperez banii pe concedii, tinand cont ca e in insoventa?
Daca nu depun dosarul la timp ce se intampla si daca se mai poate face ceva?
Daca il dau in judecata puteti sa imi spuneti cam ce costuri implica estimativ?
Astept rasuns si va multumesc anticipat.

Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
terrylyn, utilizator
Cel mai recent răspuns: terrylyn , utilizator 13:36, 9 Decembrie 2014
terrylyn a scris:

.....
Intrebarile mele:
Ce pot sa fac sa il fortez sa imi dea actele alea (ca la itm daca ma duc, ii da numai o amenda si tot nu rezolv nimic)?
Daca mai exista vreo posibilitate sa imi recuperez banii pe concedii, tinand cont ca e in insoventa?
Daca nu depun dosarul la timp ce se intampla si daca se mai poate face ceva?
Daca il dau in judecata puteti sa imi spuneti cam ce costuri implica estimativ?
Astept rasuns si va multumesc anticipat.

1. Daca ii este mult mai bine sa plateasca o amenda de maxim 1000 lei , decat sa piarda cateva minute pentru a completa documentele respective, atunci inseamna ca se considera mai presus de lege.

2. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 32.
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

(3) Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la alin. (1) urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.

Prin urmare, adresati-va Casei Judetene de Asigurari de Sanatate unde se va depune certificatele medicale si de unde veti primi indemnizatia pentru acestea.

3. Daca nu reusiti sa depuneti dosarul, atunci nu veti putea sa beneficiati de indemnizatia pentru CCC, ci doar de alocatia de stat pentru copil in valoare de 200 lei pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil.

4. Litigiul cu angajatorul este scutit de plata taxelor judiciare.
Daca va angajati avocat, atunci onorariul achitat acestuia il veti recupera sub forma cheltuielilor de judecata in cazul castigarii procesului.
Sfatul meu este sa verificati pe site-ul: "portalul instantelor de judecata" numele societatii - la tribunalul din raza sediului firmei daca exista dosar de insolventa. Faceti o solicitare in acest dosar in calitate de salariat al societatii pentru plata drepturilor dvs. banesti. La dosar ar trebui sa apara si administratorul judiciar al firmei, daca s-a numit unul in cauza. La acest administrator se afla toate actele societatii si el poate sa va elibereze si adeverinta de care aveti nevoie.
Salariatii sunt tecuti din oficiu la masa credala .

art.5 din Legea nr.85/2014:
...
18. creante salariale sunt creantele ce izvorasc din raporturi de munca si raporturi asimilate intre debitor si angajatii acestuia. Aceste creante sunt inregistrate din oficiu in tabelul de creante de catre administratorul judiciar/lichidatorul judiciar;
....
Adica, daca eu ma dresez luna asta Casei Judetene de Asigurari de Sanatate voi primii banii pe concedii?
Aaa si inca o problema eu pana acum i-am dus concediile medicale, deci originalele nu le mai am,ca sunt la el.Am doar copiile
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
terrylyn, utilizator
Am vorbit cu domnul care se ocupa cu insolventa firmei (el mi-a spus ca in ianuarie il baga in faliment). l-am intrebat daca poate sa imi completeze el actele dar mi-a spus ca el nu are inca dreptul. Actele acelea trebuie completate de contabil. O sa poata numai in ianurie cand declara falimentul, dar pt mine in ianuarie e prea tarziu.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie maternitate/crestere copil, firma cu probleme de lichiditati elavita elavita As dori sa stiu: 1. am dreptul la concediu de maternitate si ulterior concediu crestere copil, in situatia in care firma la care sunt angajata nu si-a achitat ... (vezi toată discuția)
Concediu medical + crestere copil - firma in insolventa adina2890 adina2890 Buna ziua! In luna noiembrie am intrat in concediu medical, dupa nastere (cele 126 de zile), timp in care companie in cadrul careia sunt angajata a intrat ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in insolventa a_gmona a_gmona Va rog ajutati-ma cu un raspuns foarte important pentru mine Sunt in concediu medical din 3 decembrie 2012 si voi avea si luna ianuarie. Firma la care lucrez ... (vezi toată discuția)