avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri comune dupa 5 ani de casatorie ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri comune dupa 5 ani de casatorie ?

Buna ziua,

Va rog respectous, daca se poate sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: urmeaza sa ma casatoresc; viitoarea sotie are pe numele ei un titlu executoriu, din 2013, in urma unor datorii la stat ale firmei la care a fost administrator; eu am apartament achizitionat cu 4 ani in urma, deci mult inainte de casatorie; este adevarat ca dupa 5 ani de la data casatoriei bunurile care erau ale fiecaruia devin comune ?; adica dupa aceasta perioada de 5 ani de casatorie, titlul executoriu se poate indrepta catre apartament ? Un contract prenuptial este o solutie ?

Va multumesc
Bunurile proprii raman bunuri proprii, nu este real faptul ca devin bunuri comune dupa 5 ani.
Acest fapt nu exclude posibilitatea incheierii unei conventii matrimoniale.
NU EXISTA ASA CEVA IN NICI O PREVEDERE LEGALA CU 5 ANI. A ramas o cutuma de pe vremea comunismului in care in caza de concubinaj, dupa 5 ani se dobandeau drepturi locative proprii. Dim momentul in care va casatoriti bunurile devin comune...si datoriile. ca sa evitati acestea este bine sa faceti o conventie matrimoniala , redactata de un avocat si autentificata la notariat
AvocatVatamanescu a scris:

Bunurile proprii raman bunuri proprii, nu este real faptul ca devin bunuri comune dupa 5 ani.
Acest fapt nu exclude posibilitatea incheierii unei conventii matrimoniale.



Buna ziua si va multumesc pentru raspunsuri si dumneavoastra si D-nei Avocat. Din pacate raspunsul D-nei se bate cap in cap cu raspunsul D-voastra asa ca eu nu inteleg decat ca trebuia sa merg la un avocat si la un notar pentru un prenuptial. Totusi: bunurile individuale devin sau nu bunuri comune dupa casatorie ?
Nu se bat cap in cap, este ambiguu raspunsul doamnei avocat.
Ce aveti inainte de casatorie sunt bunuri proprii, dupa ce incheiati casatoria si aveti regimul matrimonial al comunitatii de bunuri , tot ce achizitionati in timpul casatoriei este bun comun, in afara de bunurile care le mosteniti sau va sunt donate exclusiv dvs si inca cateva mici exceptii...
Incheierea unei conventii matrimoniale se face la notar in forma autentica si isi produce efecte pe viitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri proprii - bunuri comune luk2011 luk2011 Conform Art. 31 : Art. 31. - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot: a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei. Ce se ... (vezi toată discuția)
Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)
Codul civil ContSters96930 ContSters96930 Este adevarat ca daca ma casatoresc acum,deci ma cunun cu prietenul care il am dupa noul cod civil daca ne despartim el are dreptul la apartamentul meu pe care ... (vezi toată discuția)