M-ar interesa daca este legala instituirea unei taxe de salubrizare obligatorii pentru fiecare cetatean al unei localitati.In speta, este vorba de localitatea Valea lui Mihai, Judetul Bihor unde opereaza doua societati comerciale care se ocupa de colectarea deseurilor menajere. Una dintre acestea colecteaza si depoziteaza deseurile in mod clasic, iar celalalt prin colectarea selectiva. Consiliul local a adoptat o hotarare prin care obliga fiecare cetatean sa incheie contracte cu ambele societati, in caz contrar se instituie o taxa suplimentara pentru fiecare cetatean al comunitatii. Avand un contract cu una dintre societati, cea care colecteaza in sistemul clasic, nu vad de ce ar trebui sa fac un alt contract pe langa cel existent, si nu mi se pare normal ca sa fiu penalizat de catre Primarie pentru lipsa celuilalt contract. Este legala introducerea acestei taxe suplimentare? Pot fi obligat sa achit aceste taxe care mi se par absurde?
Fiecare gospodarie trebuie sa incheie un contract pentru predarea deseurilor municipale si asimilate cu o firma specializata. (adica cu o firma de salubrizare). Aceasta are obligatia sa implementeze un sistem de colectare selectiva. Dvs. daca aveti incheiat un contract cu o firma de salubrizare respectati prevederile legislative in domeniu. In mod normal, consiliul local ar trebui sa retraga licenta de operare a societatii care nu colecteaza selectiv.
Dar totusi nu inteleg de ce consiliul local imi impune o taxa (eu as numi-o penalizare) in cazul in care nu am contracte cu ambele firme. Pot sa scap de aceasta " obligatie "? Cum?