avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... In ce masura poate influenta instanta?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

In ce masura poate influenta instanta?

In ce masura poate influenta instanta,audierea minorului de 11 ani,intr-un proces de reincredintare?Va multumesc.
Instanta poate lua in considerare dorinta/punctul de vedere al minorului daca masura/solutia dispusa/pronuntata este/va fi in concordanta cu interesul superior al acestuia.
Fosta sotie doreste reincredintarea minorului catre ea,si a cerut in acest sens,ca in proces sa fie audiat si minorul.Copilul a fost crescut de mine de la varsta de 4 ani,si emotional este atasat de mine si de familia mea,insa nu ar face ceva care sa o supere pe mama...Sunt curios ce fel de intrebari pune instanta copiilor?...
Instanta poate pune orice fel de intrebari pentru a-si forma convingerea si pentru a decide ce este mai bine pentru minor.Depinde si de particularitatile fiecarui caz in parte (parinti cu vicii, violenti, neglijenti etc., copii traumatizati, bolnavi s.am.d.)
De obicei minorii sunt intrebati despre cum se comporta parintii cu ei, de cine sunt atasati, daca doresc sau nu doresc o schimbare in viata lor, ce si-ar dori de la fiecare parinte, despre conditiile in care locuiesc/traiesc etc.
E importanta optiunea copiilor , intrucat poate reprezenta atasamentul fata de unul dintre parinti , insa aceasta nu e suficienta in vederea incredintarii , trebuie coroborate toate mijloacele de proba .
Acesta e ascultat in camera de consiliu , ca regula , fara ca alte persoane sa fie de fata , astfel incat sa nu resimta vreo "presiune " din partea cuiva , iar opinia acestuia sa reflecte intr-adevar , realitatea .
Insa instanta de judecata nu va aprecia toate mijloacele de proba , intrucat finalitatea e interesul minorului , iar varsta frageda a acestuia , in anumite cazuri , poate duce la o parere nejustificata a acestuia .
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Este un motiv suficient de demn de luat in seama de catre instanta:faptul ca mama locuieste in garsoniera iubitului(sau concubinului,nu stiu cum sa-l denumesc)?Mentionez ca acesta vine 2-3 nopti pe saptamana si doarme acolo,timp in care copilul nu este luat de mama in vizita(evident e imposibil fiind o singura camera).Daca nu am martori care sa arate acest lucru,marturia copilului e suficienta?















Alte discuții în legătură

Drept de vizita??? anna_mama_singura anna_mama_singura sunt in proces cu tatal copilului meu,din luna februarie...nu am fost casatoriti,de 10 luni o cresc singura,nu m-a ajutat financiar si nici nu a cautat fetita ... (vezi toată discuția)
Redeschidere proces incredintare minor !? tutu12 tutu12 In urma unui proces de divort ,finalizat printr-o hotarare definitiva si irevocabila s-a stabilit printre altele incredintarea copilului (fiicei de 9 ani ) ... (vezi toată discuția)
Custodia minorilor gygygy gygygy in urma divortului fetita noastra de 6 ani a fost incredintata mamei,dar doresc sa introduc actiune pt. a cere incredintarea minorei mie,pt. ca minora nu mai ... (vezi toată discuția)