Instanta poate lua in considerare dorinta/punctul de vedere al minorului daca masura/solutia dispusa/pronuntata este/va fi in concordanta cu interesul superior al acestuia.
Fosta sotie doreste reincredintarea minorului catre ea,si a cerut in acest sens,ca in proces sa fie audiat si minorul.Copilul a fost crescut de mine de la varsta de 4 ani,si emotional este atasat de mine si de familia mea,insa nu ar face ceva care sa o supere pe mama...Sunt curios ce fel de intrebari pune instanta copiilor?...
Instanta poate pune orice fel de intrebari pentru a-si forma convingerea si pentru a decide ce este mai bine pentru minor.Depinde si de particularitatile fiecarui caz in parte (parinti cu vicii, violenti, neglijenti etc., copii traumatizati, bolnavi s.am.d.)
De obicei minorii sunt intrebati despre cum se comporta parintii cu ei, de cine sunt atasati, daca doresc sau nu doresc o schimbare in viata lor, ce si-ar dori de la fiecare parinte, despre conditiile in care locuiesc/traiesc etc.
E importanta optiunea copiilor , intrucat poate reprezenta atasamentul fata de unul dintre parinti , insa aceasta nu e suficienta in vederea incredintarii , trebuie coroborate toate mijloacele de proba .
Acesta e ascultat in camera de consiliu , ca regula , fara ca alte persoane sa fie de fata , astfel incat sa nu resimta vreo "presiune " din partea cuiva , iar opinia acestuia sa reflecte intr-adevar , realitatea .
Insa instanta de judecata nu va aprecia toate mijloacele de proba , intrucat finalitatea e interesul minorului , iar varsta frageda a acestuia , in anumite cazuri , poate duce la o parere nejustificata a acestuia .
Este un motiv suficient de demn de luat in seama de catre instanta:faptul ca mama locuieste in garsoniera iubitului(sau concubinului,nu stiu cum sa-l denumesc)?Mentionez ca acesta vine 2-3 nopti pe saptamana si doarme acolo,timp in care copilul nu este luat de mama in vizita(evident e imposibil fiind o singura camera).Daca nu am martori care sa arate acest lucru,marturia copilului e suficienta?