avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune casa parintilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune casa parintilor

Buna ziua,

Suntem 2 frati.

Parintii au murit acum cateva luni.

Eu am locuit in casa cu parintii pana cu putin inainte sa moara ei. Fratele s-a mutat acum 20-25 de ani intr-o locuinta pe care i-au cumparat-o parinti atunci. Parintii urmau sa imi lase mie casa dar au murit.

Acum ca parintii au murit, fratele e foarte hapsân si vrea jumatate, cu toate ca lui i-au luat deja o casa si mie nu. Vrea chiar sa imi ia chirie daca ma mut inapoi in casa parintilor, ca sa locuiesc in casa in care am trait zeci de ani.

Mi-au spus diverse cunostinte ca daca fac succesiunea, el primeste automat jumatate si sa refuz sa o fac pentru ca apoi va avea dreptul sa imi bage chiriasi peste mine, sa imi ceara chirie sau sa inchirieze singur doar pe o parte din locuinta.

Pe scurt, el are o casa pe numele lui iar eu nu. Eu am si adresa din buletin pe acea casa.

Ce este de facut?
Are vreun rost amanarea succesiunii? Am auzit ca la notar ar trebui sa fim "intelesi intre noi".
Daca ma mut inapoi, are dreptul sa imi ceara chirie?

Daca ma da in judecata, pentru ce ar putea sa ma dea si ce castig de cauza ar avea?
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
Silver1976, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 21:55, 10 Decembrie 2014
Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu.
Multumesc, dar inca nu postasem decat 3 cuvinte din greseala. Am editat postul. Va puteti uita din nou pentru un sfat ce ma poate ajuta sa am unde sa locuiesc?

Faptul ca se imparte in mod egal, dar el are o casa pe numele lui iar trebuie sa ii dau lui chirie nu e deloc "egal".
Silver1976, utilizator
Dați declaratie de acceptare a succesiunii., nu amânați ca apoi veti fi decăzut din dreptul de a mosteni daca trece un an de la decesul parintilor. Nu poate sa va ia chirie. Daca nu va înțelegeti mergeți si dezbateti succesiunea in instanța.
Banii dați de părinții Dvs fratelui pt cumpărarea apartamentului s au dat in forma de donatie sau scrie in contractul prin care a cumpărat fratele de unde provin banii?
ContSters338589, utilizator
Au trecut 9 luni si respectiv 2 luni. Nu s-a facut succesiune dupa nici unul din ei.
Silver1976, utilizator
Faceți cum v am spus! Nu poate sa va ceara chirie!

Alte discuții în legătură

Succesiune olteanoctavia olteanoctavia Tata a murit de 4 ani. In urma lui a ramas casa parinteasca pe care a construit-o impreuna cu mama si inca o casa pe care a cumparat-o jumatate impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Piedici la intocmirea actelor de divizare a mostenirii dinumarcel dinumarcel Am niste rude in Braila care m-a rugat sa-i ajut cu publicarea acestui anunt. Ei sunt trei frati carora le-a murit tatal si urmeaza sa-si imparta mostenirea ... (vezi toată discuția)
Certificat de proprietate! buna ziua, tatal meu impreuna cu fratii ... Amalia222 Amalia222 Certificat de proprietate! Buna ziua, tatal meu impreuna cu fratii lui sunt mostenitorii bunicului meu, el era proprietarul unei case si a unei suprafete de ... (vezi toată discuția)