avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Tata a murit de 4 ani. In urma lui a ramas casa parinteasca pe care a construit-o impreuna cu mama si inca o casa pe care a cumparat-o jumatate impreuna cu mama si jumatate a cumparat-o fratele meu. Suntem 2 frati. Intrbare: la succesiune fratele meu si mama pot renunta in favoarea mea la casa parinteasca? Eu si mama putem renunta la a doua casa in favoarea fratelui meu? sau numai prin proces, va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 20:24, 7 Februarie 2010
Se poate daca va angajati avocat pentru proces.
In primul rand mamei ii ramane jumatatea ei dintr-o casa si un sfert din cealalta ( fiind bunuri comune din casatorie). Partea ei nu intra in masa succesorala.
Deci ramane jumatate de casa si un sfert din cealalta ( plus alte bunuri daca mai exista).

Pentru acestea se va dezbate succesiunea.
Nu se poate renunta in favoarea cuiva, daca se renunta, partea respectiva intra inapoi in masa succesorala si se imparte intre mostenitorii care au acceptat succesiunea.
Dupa dezbaterea succesiunii ( la notar daca va intelegeti amiabil sau in instanta daca nu va intelegeti) puteti sa va donati cotele respective intre membrii familiei ( dvs. si mama ii donati cotele fratelui si invers).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbaterea succesiunii marinica71 marinica71 daca la dezbaterea unei mosteniri vin eu ,fretele meu si tatal meu(mama fiind decedata)pot cumpara partea tatalui meu? sau e deajuns ca sa renunte la ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am următoarea situație. suntem 2 frați, mama este ... marycriss marycriss Bună ziua. Am următoarea situație. Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit. Succesiunea după tata a fost facută ( atat mama cat si ... (vezi toată discuția)
Succesiune Doinapauliuc Doinapauliuc Ambii părinți decedați , mama 12.02.2011, tata 29.10.2012. Suntem 5 frați care la dorința ambilor părinți am renunțat la succesiune , in favoarea ... (vezi toată discuția)