avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Piedici la intocmirea actelor de divizare a mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Piedici la intocmirea actelor de divizare a mostenirii

Am niste rude in Braila care m-a rugat sa-i ajut cu publicarea acestui anunt.
Ei sunt trei frati carora le-a murit tatal si urmeaza sa-si imparta mostenirea (mama le murise cu mai mult timp in urma). Toti acesti frati sunt casatoriti si au copii. Au mai avut al patrulea frate casatorit cu copii, dar care a murit cu ceva timp in urma. La intocmirea actelor de succesiune a fost anuntata si sotia celui de-al patrulea frate (decedatul). Nu cunosc care ar fi motivele dar aceasta femeie le face foarte multe probleme celor trei frati si blocheaza efectuarea actelor de succesiune prin: nu se prezinta la termenele stabilite la Notariat; ridica problema ca mostenirea ar fi mai mare; vrea un procent mai mare din mostenire etc. In fapt aceasta mostenire este o casa ramasa aproape in paragina intr-un sat din jud. Vaslui, la care s-ar mai adauga terenul de langa casa si alt teren din camp. valori nu foarte mari. Cei trei frati voiau sa lichideze cu aceasta mostenire cat mai repede, nici-unul dintre ei nu are de gand sa se muta acolo, cel mai probabil ar fi sa-si vanda partea de proprietate mostenita. Din pacate nu reusesc sa intocmeasca documentele de mostenire datorita acelei femei, si nu stiu cum ar putea proceda. va rog sa m,a ajutati cu acest sfat: ce pot ei sa faca in aceasta situatie? Tatal lor a murit de peste jumatate de an.
Rudele dvs., respectiv cei trei frati pot solicita dezbaterea succesiunii la Judecatoria din raza ultimului domiciliu al defunctilor parinti, in contradictoriu cu sotia si copii ultimului frate ( care trebuie sa aiba calitatea de mostenitori legali ai fratelui decedat).Instanta va stabili cine sunt mostenitorii, masa succesorala si cotele ce revin fiecarui mostenitor.
Pe de alta parte, daca sotia si copii ultimului frate nu au facut acte de acceptare a succesiunii in termen de 6 luni de la data decesului parintilor ( dupa caz a tatalui), acestia ar putea fi decazuti din dreptul de optiune succesorala.

Av. Cermak Iuliana

Multumesc pentru raspuns.
Am vorbit cu rudele melesi mi-au spus ca aceasta varianta este foarte costisitoare. Necesita si plata unui evaluator. Mostenirea nu este foarte mare (preturile la terenuri sunt mici in acea zona) ca sa merite un efort financiar asa de mare.
Dacă fiul decedat a murit înaintea părinţilor săi (sau înaintea unuia dintre ei), la acea succesiune vin doar descendenţii lui, prin reprezentare, nu şi soţia supravieţuitoare.

Dacă a încetat din viaţă după decesul părinţilor săi, atunci succesiunea după părinţi a intrat în patrimoniul acelui fiu iar ceea ce i se cuvenea lui din succesiunea părinţilor trece la moştenitorii săi - descendenţii şi soţia supravieţuitoare.

În toate cazurile, dreptul de a culege succesiunea este condiţionat de acceptarea acesteia - fie de către reprezentanţi, în primul caz, fie de către fiul decedat sau moştenitorii lui - cu respectarea termenului de acceptare de 6 luni.

Liviu S.Bordaş


PS. Moştenitorii care nu au acceptat succesiunea nu pot fi decăzuţi din dreptul de opţiune. Ei sunt decăzuţi de drept, la simpla împlinire a termenului.

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Ianuarie 2009
themis, utilizator
De acord cu themis...

In rest, nu vad de ce ar fi mai costisitoare prin instanta, cat va costa la notar? Dezbateti si mostenirea dupa mama sau aceea a fost deja dezbatuta? Ati inceput procedura notariala inainte de scurgerea acelor 6 luni?
Cand exact a decedat fratele raportat la decesul parintilor?
Va multumesc foarte mult pentru sfaturile competente.
Raspuns: Mai intai a murit mama acestor frati apoi fratele iar mai apoi tatal fratilor. Tatal a murit pe 15-August 2008 si pana acum nu s-au facut decat demersuri la Notariat incepand din luna Septembrie 2008. S-au cheltuit sume mici: pana in 200RON. Taxa la Notariat este de 4.000RON. Nu stiu cat ar mai putea sa coste in instanta (tinand cont ca va fi nevoie de un expert evaluator si de un avocat).

Data post: Duminica, 18 Ianuarie 2009, 08:26
Subiect: RE: Piedici la intocmirea actelor de divizare a mostenirii

Revin cu unele completari.

Unul din cei trei frati, este socrul meu, care locuieste in loc. Deleni (o comuna in jud. vaslui).
Tatal sau (decedat in August 2008 la Braila, si a carui mostenire este tema discutie pentru succesiune), a locuit in loc. Ciocani tot in jud. Vaslui.
Mostenirea ar consta in 6 Ha de teren agricol si casa paraginita cu circa 2000mp pe langa aceasta. S-a incercat intocmirea actelor de succesiune la un Notariat in Braila unde locuiesc celelalte persoane in discutie (inclusiv sotia fretelui decedat).
Taxa notarial pe mostenire s-a calculat luandu-se ca valoare suma de 2500RON/Ha dar in zona un hectar se vinde foarte greu si cu 1000RON. Valoare totala a mostenirii ar fi de ciirca 20.000RON (6Hax2500RON/Ha +5.000RON (casa si terenul aferent)). In realitate valoarea este mult mai mica (circa 11000RON). Pentru stingerea divergentei, sotia fratelui decedat solicita 8.000RON. Dupa cum am spus numai la Notariat suma de plata ar fi de 4.000RON. La o instanta judecatoreasca din cate imi spune socru-meu suma ar fi de peste 5.000RON (nu stiu daca este inclusa si cheltuiala cu expertul evaluator).

:offtopic: Nu mai redactati mesaje succesive, folositi butonul de editare pentru completari. Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 18 Ianuarie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Succesiune ady .lucia ady .lucia tatal decedat in urma cu 1 an mama nu vrea succesiunea la mijloc sint : 1 ap. 3 camere un ap. 1 cam. si 3 ha teren agricol nu doreste decit succesiune pe ... (vezi toată discuția)
Cota parte din moștenire o ia statul ? Icarus33 Icarus33 Bună ziua . Tatăl meu a decedat în anul 2014 . Anul acesta am fost la notarul public , de la ultimul domiciliu al defunctului , pentru a dezbate moștenirea ... (vezi toată discuția)
Succesiune teren MihaiTN MihaiTN Buna ziua ! Am si eu un exercitiu , ca sa nu ii zic problema . In familia mea, exista un teren , pe care intentionam sa il vindem . Situatia este urmatoarea ... (vezi toată discuția)