avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune teren

Buna ziua !
Am si eu un exercitiu , ca sa nu ii zic problema . In familia mea, exista un teren , pe care intentionam sa il vindem . Situatia este urmatoarea :
-teren cu casa ( 1400 mp) , apartinand parintilor mamei mele .
-tatal mamei , a murit , acum 10 ani , cred
-mama mamei inca traieste
-mostenitori , teoretic erau 2 , mama si cu fratele ei
-fratele mamei a murit
-din partea fratelui mamei , au ramas sotia si 3 fete.

Intrebarea mea este , mama mea cat are dreptul din acel teren, cum trebuie facuta succesiunea ? Intelegerea ...aprobata de toata familia , este ca mama mea are 700 mp , partea fara casa , livada din spatele casei.


Multumesc !
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:13, 22 Mai 2008
Daca terenul si casa sunt bunuri comune dobandite de bunici in timpul casatoriei (si nu doar ale bunicului sau ale bunicii) atunci in mostenirea bunicului intra 50% din acestea.
Acest 50% se imparte astfel:
1/4 bunica = sotia suptavietuitoare a bunicului (deci, bunica ar avea la acest moment 5/8 din intreg, adica 1/4 cota din mostenire + 1/2 partea ei in coproprietate).
Restul de 3/4 din mostenire se imparte egal intre mama dvs si fratele ei (respectiv mostenitorii fratelui mamei primesc partea care s-ar fi cuvenit acestuia).

Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2008
romascanu, moderator
Multumesc de raspuns . A incercat cineva sa imi explice , dar nu intelesesem ce este cu partile respective.
In situatia data , care este procedura legala , prin care mama mea sa poata vinde ( bunica mea este de acord cu vanzarea a 700 mp , la fel si celelalte rude implicate ) ?

Va multumesc !
Deschideti mostenirea la notariat sau la instanta prin intermediul unui avocat.La instanta e posibil sa va coste mai ieftin decat la notar.Depinde din ce localitate sunteti.
Dupa ce obtineti certificat de mostenitor de la notar sau hotararea judecatoreasca a instantei se poate face vanzarea terenului.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Deschideti mostenirea la notariat sau la instanta prin intermediul unui avocat.La instanta e posibil sa va coste mai ieftin decat la notar.Depinde din ce localitate sunteti.
Dupa ce obtineti certificat de mostenitor de la notar sau hotararea judecatoreasca a instantei se poate face vanzarea terenului.

avocat Claudiu Lascoschi


Terenul este in Zarnesti , jud BV , eu sunt in Constanta, la fel si parintii mei . Ce acte mi-ar trebui pentru a deschide mostenirea la instanta ? Si care ar fi taxa pe care o percepe un avocat pentru asa ceva ? Si inca o intrebare ...cam cat dureaza aceasta operatiune ?

Multumesc mult !
Vedeti ca instanta competenta este acolo unde a avut defunctul ultimul domiciliu si nu acolo unde se afla terenul.
Vedeti in acte ce adresa avea.Daca a avut ultimul domiciliu in Constanta , instanta competenta va fi cea din Constanta.
Va trebuie actele de stare civila ale tuturor mostenitorilor si cetificatul de deces al defunctului.
Onorariul avocatului difera de la caz la caz.In provincie onorariul nu e mare.
Vedeti cat cere si un notar.In general ei iau bani la valoare.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani de drept retinuti de celalalt mostenitor donca donca Suntem 2 frati, eu in strainatate, fratele si mama in Romania. In urma decesului tatalui acum 2 ani am dobandit cu totii un teren cu cotele specificate in ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire ElenaVartic ElenaVartic Buna Am nevoie de un sfat. Bunica mea a murit in 1990 lasand un testament prin care lasa unica mostenitoare pe mama mea. Cei 2 frati ai mamei mele au scos ... (vezi toată discuția)
Buna seara!fratele meu in urma cu 30 de ani a dat declarație ... Fiecare pe limba lui Fiecare pe limba lui Buna seara!fratele meu in urma cu 30 de ani a dat declarație la.notar de renunțare la partea sa din mostenire (casa) ce i se cuvenea de la mama noastra, ... (vezi toată discuția)