avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj bunuri comune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj bunuri comune

Buna ziua, va prezint o speta in urma careia va rog, cu respect, sa-mi raspundeti la doua intrebari.
In cursul anului 2o11 am divortat de sotie in fapt; detinem impreuna un imobil si mai multe bunuri mobile. Apartamentul a fost achizitionat cu banii nostri in anul 2008 plus o suma imprumutata de la banca (credit imobiliar). Am cazut de acord impreuna cu fosta sotie sa vindem apartamentul, achitam suma datorata bancii si restul sa-l impartim echitabil insa asupra unei chestiuni nu avem aceeasi parere; de aproximativ un an si jumatate ea, invocand diferite motive, a parasit domiciliul mutandu-se in gazda, astfel ca datoriile cu intretinerea apartamentului( doar intretinerea si impozitul, nu si utilitatile) au crescut, ea refuzind sa contribuie,plateste in locatia unde sta cu gazda; o prima intrebare ar fi aceea ca fiind un bun comun in proprietatea amindurora, in momentul vanzarii apartamentului aceste cheltuieli nu se impart avand in vedere ca ea a parasit domiciliul benevol?
Mergand mai departe spre a doua intrebare, arat faptul ca din momentul pronuntarii divortului si pana in prezent ratele datorate bancii le-am achitat doar eu din venituri proprii, astfel ca suma acestor rate n-ar trebui sa fie exclusa de la a fi impartita sau altfel spus, dupa achitarea bancii aceasta suma nu ar trebui sa o primesc integral, apoi ce ramane sa fie impartit la doi?
Sper ca am reusit sa explic cat mai bine situatia, va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 20:12, 10 Decembrie 2014
intretinerea o plateste cel care locuieste in apartament.
numai prin partaj in instanta puteti sa dobanditi imobilul, nu automat. mai conteaza si probele administrate.
Trebuie formulata actiune de partaj. Solicitati sulta aferenta cheltuielilor ocazionate cu plata creditului, a cotelor la intretinere, a impozitului ( tot ce ati achitat dvs. in aceasta perioada, dovedind acest lucru cu chitante).
1.Ce intelegeti prin intretinerea apartamentului? Impozitele trebuie suportate de ambii proprietari, dar intretinerea la ce va referiti? Caci daca numai dvs ati stat acolo si ati folosit apartamentul si ati schimbat un bec si ati reparat o clanta pe care dvs ati stricat o si care decurge din simpla utilizare a acesteia in timpul in care numai dvs ati stat acolo nu e firesc sa le suporte si celalalt proprietar care nu a stat. Adica reparatiile locative mici nu le suporta cel care nu a stat pe perioada aceea in imobil , in schimb reparatii capitale da.
2. Acele rate ale creditului din ce bani i ati platit? Nu ar fi bani comuni? Ati platit cumva creditul din bani proveniti din donatii sau mosteniri? Daca nu, atunci cand se lichideaza regimul matrimonial la notar sau, daca sotii nu se inteleg, instanta pe baza de dovezi stabileste cota de contributie a fiecarui sot. Se prezuma ca sotii au o cota de contributie de 1/2. Aceasta prezumtie poate fi insa rasturnata.
Joha a scris:


2. Acele rate ale creditului din ce bani i ati platit? Nu ar fi bani comuni? Ati platit cumva creditul din bani proveniti din donatii sau mosteniri? Daca nu, atunci cand se lichideaza regimul matrimonial la notar sau, daca sotii nu se inteleg, instanta pe baza de dovezi stabileste cota de contributie a fiecarui sot. Se prezuma ca sotii au o cota de contributie de 1/2. Aceasta prezumtie poate fi insa rasturnata.


A se vedea noul cod civil:

Art. 385. -
(1) În cazul divorțului, regimul matrimonial încetează între soți la data introducerii cererii de divorț
(2) Cu toate acestea, oricare dintre soți sau amândoi, împreună, în cazul divorțului prin acordul lor, pot cere instanței de divorț să constate că regimul matrimonial a încetat de la data separației în fapt

@themis ati citit atent? am spus la notar ca se lichideaza prin Act de lichidare al regimului matrimonial, am facut cumva precizarea ca si la instanta???? sau cumva sunteti competent si pe procedura notariala?!

Alte discuții în legătură

Bună ziua. suntem căsătoriți și deținem un apartament proprietate ... Danny86 Danny86 Bună ziua. Suntem căsătoriți și deținem un apartament proprietate comună în devălmășie. Vrem partaj voluntar (amiabil) la notar, în care unul din ... (vezi toată discuția)
Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament ... Victor 70 Victor 70 Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament cumpărat de sotie în timpul căsătoriei, in favoarea soției? (vezi toată discuția)
Contract de schimb bun propriu al unuia dintre soti. posibilitati transmitere drept proprietate catre celalalt sot. 2femei 2femei buna ziua! sotul detine de la parintii sai un apartament proprietate personala-are si 2 copii din prima casatorie,din a doua casatorie nu are copii si nici eu ... (vezi toată discuția)