avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj bunuri comune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj bunuri comune

Buna ziua, va prezint o speta in urma careia va rog, cu respect, sa-mi raspundeti la doua intrebari.
In cursul anului 2o11 am divortat de sotie in fapt; detinem impreuna un imobil si mai multe bunuri mobile. Apartamentul a fost achizitionat cu banii nostri in anul 2008 plus o suma imprumutata de la banca (credit imobiliar). Am cazut de acord impreuna cu fosta sotie sa vindem apartamentul, achitam suma datorata bancii si restul sa-l impartim echitabil insa asupra unei chestiuni nu avem aceeasi parere; de aproximativ un an si jumatate ea, invocand diferite motive, a parasit domiciliul mutandu-se in gazda, astfel ca datoriile cu intretinerea apartamentului( doar intretinerea si impozitul, nu si utilitatile) au crescut, ea refuzind sa contribuie,plateste in locatia unde sta cu gazda; o prima intrebare ar fi aceea ca fiind un bun comun in proprietatea amindurora, in momentul vanzarii apartamentului aceste cheltuieli nu se impart avand in vedere ca ea a parasit domiciliul benevol?
Mergand mai departe spre a doua intrebare, arat faptul ca din momentul pronuntarii divortului si pana in prezent ratele datorate bancii le-am achitat doar eu din venituri proprii, astfel ca suma acestor rate n-ar trebui sa fie exclusa de la a fi impartita sau altfel spus, dupa achitarea bancii aceasta suma nu ar trebui sa o primesc integral, apoi ce ramane sa fie impartit la doi?
Sper ca am reusit sa explic cat mai bine situatia, va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 20:12, 10 Decembrie 2014
Da, sunt competent pe multe proceduri, dar nu acesta este subiectul :bow:

Pentru a ajunge la subiect, am sa va citez:

Ati platit cumva creditul din bani proveniti din donatii sau mosteniri? Daca nu, atunci cand se lichideaza regimul matrimonial la notar sau, daca sotii nu se inteleg, instanta pe baza de dovezi stabileste cota de contributie a fiecarui sot.

So, acestea fiind zise (citate): ati vorbit nu doar despre procedura notariala a partajului, ci si despre procedura in instanta, precizare facuta expresis verbis, si nu dedusa de mine prin cine stie ce obscure interpretari ale postarii domniei voastre.

Ceea ce nu insemna ca, la randul meu, v-as nega competenta in alte materii ale dreptului decat cele strict notariale.
a INCETA NU INSEAMNA A LICHIDA... adica prin actul de lichidare autentic la notar se stabileste cota de contributie care nu intotdeauna este de 1/2... eu la asta m am referit. Nu am spus decat ca la instanta partile pot arata contributia lor la achizitionarea bunurilor.
nu inteleg de fapt ce doriti dvs ....eu cred ca in economia forumului si in spiritul lui, discutia este alta ...cred ca mai util ar fi sa raspundeti userului decat sa facem analiza lexico gramaticala pe textele celorlalti useri.
Parerea mea.....insa dvs v ati facut asa o virtute din acest lucru.
O zi frumoasa!
Tocmai i-am raspuns userului, in cele de mai sus: obtinand, prin hotarare judecatoreasca, incetarea comunitatii de bunuri de la data separatiei in fapt, nu mai are a partaja bunurile dobandite dupa acel moment, ele nemaifiind prezumate a fi comune. Inseamna ca, achitand ratele din veniturile proprii, poate cere, la partaj (adica la lichidare, cum spuneti domnia voastra) sa se constate ca are o cota mai mare din apartament in virtutea achitarii unai parti din pret cu bani propii, asa cum de fapt sustine. Printre altele, era una dintre intrebarile pe care le punea.

Cred ca solutia pe care i-am dat-o e mai utila decat a-l intreba daca sumele de bani cu care a platit ratele provin din mostenire sau donatie. In spiritul si economia forumului.
Cand am vorbit de sumele de bani provenite din donatii si Moșteniri m am referit la ratele din timpul căsătoriei nu după divorț. Iar ce ati spus Dvs am spus si eu cu alte cuvinte.....
Ma rog, deja suntem offtopic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. suntem căsătoriți și deținem un apartament proprietate ... Danny86 Danny86 Bună ziua. Suntem căsătoriți și deținem un apartament proprietate comună în devălmășie. Vrem partaj voluntar (amiabil) la notar, în care unul din ... (vezi toată discuția)
Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament ... Victor 70 Victor 70 Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament cumpărat de sotie în timpul căsătoriei, in favoarea soției? (vezi toată discuția)
Contract de schimb bun propriu al unuia dintre soti. posibilitati transmitere drept proprietate catre celalalt sot. 2femei 2femei buna ziua! sotul detine de la parintii sai un apartament proprietate personala-are si 2 copii din prima casatorie,din a doua casatorie nu are copii si nici eu ... (vezi toată discuția)