Bună!Urmează sa înșir o întâmplare aici și sper ca cineva va învăța ceva din ăsta de asemenea sper sa găsesc ajutor din partea unui consultant. Sunt tatăl a 4 copii minori născuți în 2010, 2011, 2013, 2014. Începând cu al 2-lea copil (cel născut în 2011) soția a beneficiat de indemnizație pt cresterea copilului în cuantum de 600 lei/luna întrucât la momentul nașterii era încă eleva la liceu. La al 3-lea și al 4-lea copil a continuat sa primească indemnizatie întrucât în perioada anterioara nașterii a fost în concediu de creștere a copilului.Problema a apărut anul acesta în luna aprilie cand copilul născut în 2011 a fost diagnosticat cu autism și încadrat intr-un grad de handicap grav ce necesita însoțitor,în cauza soția a semnat un contract de munca cu autoritățile responsabile în ajutorarea persoanelor cu handicap, fără sa știm ca acest lucru este incompatibil legal cu "persoana care beneficiază de indemnizatie creștere copil, deoarece sunt 2 instituții diferite. În luna noiembrie a acestui an cei care plătesc indemnizatia de creștere copil s-au autosesizat și ne-au stopat indemnizațiile pentru copii născuți în 2013 și 2014 deoarece soția figurează în evidențe ca însoțitor pt copilul născut în 2011.Deasemeni ei cer returnarea banilor pe perioada aprilie-noiembrie, fapt care mă face sa lesin:O..Soția a primit 660 lei lunar + 1200 (din indemnizații)din aprilie pana acum iar acum trebuie sa înapoieze 8×1200 lei reprezentând indemnizatia de creștere copil pt copii născuți în 2013 și 2014 întrucât nu era compatibila. Desigur, cei responsabili cu întocmirea contractului de însoțitor nu recunosc greșeala chiar dacă la dosar exista o ancheta sociala, detalii despre venituri, certificatele de naștere ale tuturor copiilor etc..Vreau așadar sa stiu dacă am sorti de izbândă în instanță,nu mi se pare corect sa returnez 8×1200 lei în timp ce pt copilul născut în 2011 am beneficiat de 8×660 lei, de asemeni nu mi se pare corect ca o mama sa fie incompatibila cu calitatea de însoțitor pt copilul ei și sa i se ceara înapoi niște sume enorme în condițiile în care doar grădinița copilul cu nevoi speciale ne costa 900 lei lunar. .offf am lungito cam mult, sper sa înțeleagă cineva și sa mă lămurească ce am de făcut. Va mulțumesc!
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 16
...
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin.(1), respectiv la art.5 si art.9 alin.(4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
Art. 19
(1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.
...
2. - Sotia vs. a incheiat un contract individual de munca si a beneficiat de un venit din salariu.
- Faptul ca nu ati cunoscut prevederile legale nu este o circumstanta atenuanta pentru dvs.
- Aveati multe posibilitati de informare, printre care si aceea de a apela la acest forum asa cum ati facut acum.
Va multumesc pt raspuns,faptul ca ati inteles problema si ati venit cu articole de lege clare ma face sa cred ca sunteti cunoscator al legii..Ce nu ma multumeste (asa sunt unii,vesnic nemultumiti :D) este faptul ca nu ati venit si cu un articol de lege care sa ma si scuze nu doar sa ma acuze..Banuiesc ca el exista din moment ce suma pe care ar fi trebuit sa o returnez ( 8× 1200 lei) reprezentand indemnizatie si supliment crestere copil pana in 2 ani, a fost redusa la un total de 2500 lei din din 9600 lei..e o diferenta asa-i?Si asta numai cu ajutorul legii,banuiesc ca cei care se acupa de plati din partea statului nu mi-au redus suma pe "ochi frumosi" ..Asta cautam eu cand am postat intrebarea de mai sus dar nu a stiut nimeni sa imi zica ce e de facut ori daca cineva a stiut nu s-a implicat.Oricum va multumesc sincer,fara sa fiu sarcastic!Poate pe viitor veti putea ajuta mai mult tinand cont ca chiar v-am starnit curiozitatea despre cum a fost posibila reducerea sumei?Banuiesc ca daca as fi ajuns in instanta cu ei nu as fi fost obligat sa returnez nici macar cei 2500 lei!Toata reducerea am avuto numai din discutiile mele cu cei responsabili si cu argumente despre greseala lor,si credeti-ma va rog ca nu sunt avocat,am doar 8 clase!o zi buna!
Nelamurire
oanantochi
Buna ziua, ajutati-ma va rog cu o informatie..unde am intrebat mi s-au dat rasp diferite si nu stiu care ar fi corect:
in prezent am 2 copii..
1. primul ... (vezi toată discuția)