Buna ziua,
In primul rand va multumesc pentru eforturile pe care le depuneti pe acest site, precum si pentru raspunsurile dumneavoastra.
In anul 2009 am finalizat constructia unei case (cu banii obtinuti din vanzarea unui apartament achizitionat in timpul casatoriei, cu cote comune si egale), pe terenul primit mostenire de catre sotul meu (aflat in sectorul 3)
. In anul 2010 am inceput procedura de divort (dupa o casnicie de 30 de ani), acesta pronuntandu-se in 2011. Din pacate, abia in 2010 am aflat ca nu figurez in calitate de co-proprietar al casei construite (dupa expirarea termenului de 1 an in care poate fi atacat actul de constructie). Fostul sot a sustinut in declaratia pe proprie raspundere data la primarie in 2008 ca nu este casatorit. Din cate am inteles, acest tip de fals in acte se prescrie in 3 ani? Mai este posibila tragerea la raspundere a acestuia printr-o plangere adresata Parchetului?
Problema a doua este cu adevarat stringenta. Ca razbunare pentru intentarea divortului, fostul sot a donat surorii sale jumatate din teren si jumatate din casa. Ca rezultat, eu nu am niciun titlu de proprietate, deoarece casa construita figureaza ca apartinand fostului sot si surorii sale. Primaria a pus o stampila si a rectificat actul. Legea nr. 18/1991, articolul 591 este clara cu privire la acest aspect: ''îndreptarea erorilor materiale înscrise în titlurile de proprietate care sunt produse din cauza erorilor de scriere se efectuează de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară.''
Desigur, am litigii pe rol cu inculpatii, cu primaria, cu politia locala (speta este mai complicata decat am reusit sa o prezint in aceasta sinteza), care se prelungesc de cativa ani. Dar in cazul actului rectificat de catre primarie, se poate depune un denunt la DNA, mai ales ca nu este vorba de o rectificare a unei erori, ci de adaugarea unui alt proprietar, urmare a donatiei facute? Din cauza acestui abuz in serviciu (cel putin asa il consider) a trebuit sa fiu reintegrata in casa printr-o ordonanta presedintiala, dupa ce fusesem evacuata.
Mentionez ca nu am nicio pretentie (si niciun drept) la terenul pe care este construita casa (fiind mostenire), solicit doar jumatate din suma obtinuta prin vanzarea apartamentului sau cota parte din casa + diferenta pana la incidenta sumei.
Multumesc.