avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi

Buna ziua ,am si eu o problema ,sunt casatorita de 10 ani si am un baietel de 6 ani si locuim intr-o casa mostenita de la tatal lui in urma decesului acestuia cu soacra si cu sora lui ,in urma nenumaratelor certuri si discuti cu soacra l-am convins pe sotul meu sa cumparam un teren si ssa ne construim o casa ,acum 2 ani in urma vanzari de catre soacra a unui teren agricol ,sotul meu a primit jumatate de suma ca urmare a unei intelegeri verbale dintre ei doi ca in momentul in care noi am termina constructia el sa ii cedeze partea lui de mostenire surorii lui ,am mai facut un credit pe numele meu si suntem cu casa aproape finalizata .Cam din aceeasi perioada in care el a cumparat terenul am hotarat impreuna sa stau acasa cu copilul deoarece nu castigam mult si era mai bine pentru copil .Problema mea este ce drepturi am eu in eventualitatea unui divort ,deoarece lucrurile nu stau foarte bine intre noi si el ma amenita ca o sa ajung in strada ca toate sunt ale lui ,nici in actul de proprietate al terenului nu sunt trecuta ,scrie doar ca este casatorit .Va multumesc
Cel mai recent răspuns: anisor30 , utilizator 13:40, 26 Iunie 2009
In cazul unui partaj mostenirile obtinute de soti nu se impart( sunt considerate bunuri proprii). Ceea ce s-a cumparat in timpul casatoriei se considera bun comun, deci se imparte.
Atat terenul cat si casa fiind dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune, indiferent ca pe actul de proprietate figureaza doar unul dintre soti. In caz de divort acestea se partajeaza, punandu-se problema , eventual, doar a cotelor de care vor beneficia cei doi soti.
terenul a fost cumparat cu banii pe care soacra dvs i-a obtinut din vanzarea unui teren agricol ?
sau adoar jumatatea din valoarea terenului a fost platita cu banii primiti de la soacra iar celalta jumatate cu banii obtinuti de dvs pe baza unui credit ?
in cazul in care si dvs ati contribuit cu bani la achizitionarea terenului , ( prin acel credit ) , bani folositi si la ridicarea constructiei , in cazul unui partaj, imobilul va constitui bun comun al sotilor si va fi inclus in masa partajabila .
in situatia in care terenul si casa ar fi fost cumparate si respectiv, construita , cu bani pe care soacra i-ar fi dat personal printr-un act de donatie sotului dvs., at da, bunurile respective nu puteau fi considerate bunuri comune.

chiar daca nu sunteti trecuta in actul de proprietate, acest lucru nu are nici o relevanta .
in caz de partaj, aveti dreptul la imobil si teren.
Doar o parte din teren a fost achizitionata din bani de pe terenul agricol ,restul din credit si din afacerile sotului ,avand o firma de constructi ,el fiind unic asociat ,eu doar angajata in firma
Nu s-a facut niciun act de donatie ,a fost doar o intelegere verbal ,fara martori ,doar intre ei in casa ,bani de pe terenul agricol au fost inpartiti intre el si sora lui, el a luat cam 60 % si ea 40 %

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizare construcție Raluca1606 Raluca1606 Buna seara!Eu si sotul meu vrem sa costruim o casa in curtea socrilor. Problema este ca actele sunt pe numele soacrei mele si a surori ei. Cum putem face sa ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie cu rezervarea dreptului de uzufruct viager aureliatoma aureliatoma Buna dimineata, sora mea este casatorita,are doi copii si sotul ei are un contract de donatie de la mama lui cu rezervarea dreptulu de uzufruct viager,mai are ... (vezi toată discuția)
Un apartament donat de mama fiului se poate ulterior trece si pe numele sotiei? foxyvanila foxyvanila daca soacra a donat apartamentul fiului ei fara a trece in acte si nora se mai poate face ceva ca nora sa apara ulterior pe contract sau carte funciara astfel ... (vezi toată discuția)