avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Anulare poprire pentru a returna suma catre terti
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Anulare poprire pentru a returna suma catre terti

S-a facut o plata gresit acum 2 zile si o suma ce nu imi apartine a ajuns in contul meu poprit de catre ANAF acum 30 zile . Persoana a solicitat returnarea sumei in 24 h dupa transfer si in 48 h am solicitat si eu transferul motivand ca suma nu imi apartine. Angajatul bancar spune ca trebuie sa merg eu la ANAF, sa ridic poprirea, intrucat ei nu pot face solicitare. Ce se poate face pentru a-si recupera banii? Plata datoriei catre ANAF nu este o optiune.
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 14:43, 11 Decembrie 2014
Bună ziua,

Există foarte multe situații de acest gen în care ordonatorul plății, din eroare umană, creditează contul poprit și nu contul /conturile neafectate de poprire al/ale beneficiarului plății.
Ordonanța 113/2009 privind serviciile de plată nu reglementează ca și eroare operațională o astfel de plată greșită. Implicit, Banca nu poate returna suma, fără acorul beneficiarului și al executorului.
Soluția este doar dreptul comun, plata nedatorată.
Cum beneficiarul plății nu are drept de dispozișie asupra sumelor existente în contul indisponibilizat prin poprire, doar executorul este cel ce poate aprova reversul plații greșite.
În general, executorii refuză restituirea sumei catre ordonatorul plății, pe bună dreptate.

Ordonatorul Plății are o singură soluție, să solicite restituirea sumei, de la beneficiarul plății, din alte surse.
Suma cu care a fost creditat contul poprit va merge in contul indicat de către executorul ( fie el bugetar fie el judecătoresc ).

Ultima modificare: Joi, 11 Decembrie 2014
IMicro Bucuresti, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani trimisi in alt cont decat cel in care trebuia Marci58 Marci58 Buna ziua, Intampin si eu o problema cu o banca. Am emis o factura proforma cu numele firmei corect dar am scris un cont gresit. Binenteles ca banii au ... (vezi toată discuția)
Titlu executoriu CRYSTY_TM CRYSTY_TM Buna ziua, As dori va rog sa ma ajutati in aceasta cauza in care numai stiu unde sa apelez,din luna februarie 2014 mi-sa pus poprire pe cont datorita unui ... (vezi toată discuția)
Temei legal andreya1202 andreya1202 avem o executare silita finalizata. Problema consta in poprirea grestia a conturilor unei societati. Executorul a indisponibilizat si virat in contul sau, suma ... (vezi toată discuția)