avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma cu datorii la stat. Angajatul?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma cu datorii la stat. Angajatul?

Buna ziua

Am aflat din intamplare de curand ca firma la care lucrez nu a platit darile catre stat pt angajati: somaj, CAS, etc.
Ce inteleg eu de aici este ca sunt neacoperita in caz de spitalizare, somaj, pensie necotizata, etc.

Intrebarea mea este: unde pot sa merg sa verific acest lucru, de fapt cat de mari sunt intarzierile si daca pot face ceva in acest fel?

O alta nedumerire: de 3 ani de cand sunt la aceasta firma, nu am avut niciodata fluturas de salariu. II pot obliga sa-mi dea fluturas? Retroactiv se poate?

Si o ultima chestie? Unde pot merge sa-mi "citeasca" si explice fisa fiscala, pentru ca atat cat ma pricep eu, mi se par mari neconcordante la ce este mentionat acolo: salariu, impozite, deduceri.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:40, 3 Iunie 2009
1. Solicitati de la Casa de Pensii, Casa de Sanatate, AJOFM, si sa va detalieze si suma.
2. Dati-l in judecata si cereti-i si daune.
3. Fluturas nu puteti sa-l obligati sa vi-l dea, dar puteti sa-i solicitati acest lucru, iar fisa fiscala doar un contabil va -o poate explica.
1. Daca angajatorul nu a platit contributia la CAS dar a depus declaratia lunara, stagiul de cotizare pentru pensie este valabil.
2. Neachitarea contributiei la somaj si la sanatate va afecteaza: nu beneficiati de indenizatie de somaj si de gratuitate la serviciile medicale.
3. Fluturasul nu este obligatoriu. Dar puteti vedea calclul salariului pe statul de plata cand il semnati.
4. Tineti cont de raspunsurile colegului meu, @gabescu.
Nu semnez nici stat de plata, nu am semnat niciodata. Biroul contabilei este in alta locatie, salariile se vireaza pe card, noi nu ne vedem la fata.

La Administratia Fiscala de unde apartine firma pot cere ceva lamuriri sau informatii?
1. Daca va pune salariul pe card ar trebui sa solicitati un fluturas sau ceva asemanator care sa explice calculul salariului.
2. Faceti o sesizare la ITM sa ii controleze si sa le impuna, prin actul de control, sa justifice fiecarui salariat, calculul salariului.
3. Administratia financiara nu da detalii despre firma decat imputenicilor sai legali. Dar puteti sa-i rugati sa va explice fisa fiscala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutoooooooor - stat de plata adriant adriant Buna ziua, lucrez de 8 luni la o firma si nu am semnat niciodata stat de plata si nu am primit nici un fluturas de salariu. Este legal acest lucru? Daca in ... (vezi toată discuția)
State de plata - fluturasi salariu Silviu.ps Silviu.ps Buna, Care ar fi reglementarile in vigoare referitare la semnarea statelor de plata de catre angajat si distribuirea fluturasilor de salariu de catre ... (vezi toată discuția)
Vechimea in munca silviu35 silviu35 ANGAJATORUL in zii de salariu da fluturas si e trecut pe fluturas sporul de noapte,daca la casa de pensii nu plateste sporul de noapte si sint trecut ca lucrez ... (vezi toată discuția)