Am un proces pe fond, din 2013, de partaj (fosti soti), la care paratul a depus intampinare si cerere reconventionala, prin care a inclus in masa partajabila investitii la un imobil unde sunt coproprietari fosta sotie (doar 2 ani din cei 5 in care s-au efectuat investitiile aduse in discutie in proces), mama acesteia si fiica lor (coproprietar pe ceilalti 3 ani din cei 5 ani), imobil unde fostii soti au locuit o vreme- 5 ani( casa materna a sotiei).
Intrebarea este: de ce se judeca impreuna cele doua cazuri, avand in vedere ca obiectul partajului este diferit de obiectul cererii reconventionale (drept de proprietate asupra unui imobil comun al fostilor soti vs. drept de creanta pentru investitii la un imobil strain) ? In cazul partajului propriu zis partile sunt fostii soti iar in cazul cererii reconventionale partile sunt : fosta sotie cu dretp de proprietate de 2,5 ani, mama acesteia cu 5 ani si fiica fostilor soti cu 2.5 ani.
Se mai poate cere separarea procesului in acest moment al procesului?
Multumesc celor care raspund
Sincer, eu nu cred ca aceasta speta s-ar putea rezolva altfel. Ce sa separi? cererea de partaj si reconventionala eu le vad intr-o interdependenta totala. Cum ar putea sa rezolve partajul fara sa se pronunte si pe cererea reconventionala. Judecatorul trebuie sa se pronunte asupra bunurilor ce fac parte din masa partajabila si asupra persoanelor care au dreptul asupra acestora simultan, apoi sa stabileasca cotele.
Pentru ca o cerere reconvenționlă să nu fi disjunsă, este necesar să exste o legătură între pretențiile pârâtului și cererea introductivă. Nu se cer, însă, legături precise, eventual derivate din același raport juridic.
Prin urmare, nu văd nici un motiv de disjungere în cazul dvs. Mai mult decât atât, judecarea cererilor simultan este utilă ambelor părți, economisindu-se timp și bani - participarea la un proces în loc de două.