avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fals in inscrisuri (majorare salariu in mod unilateral)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fals in inscrisuri (majorare salariu in mod unilateral)

In calitate de angajator am descoperit nereguli in contabilitate: majorare salariu pe statul de plata, fara acordul meu si in lipsa unui act aditional.
In momentul in care am cerut explicatii, contabila nu a mai raspuns la apeluri, mailuri si nu a ridicat scrisoarea recomandata, prin care solicitam un raport per salariat.
In posesia contabilei se afla calculatorul si actele firmei, prin urmare nu pot opera demisia unui angajat si nici furniza actele pentru somaj pentru 2 fosti angajati.
Este obligatorie infiintarea comisiei pentru cercetarea disciplinara pentru a fi concediata, tinand cont de faptul ca este si insarcinata, dar fara sa fi prezentat un certificat medical? Daca refuza semnarea scrisorii de chemare la sedinta de cercetare disciplinara, ce masuri pot lua?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:59, 11 Decembrie 2014
1. Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile [revazute de lege fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

2. Art. 238 C.pen. - Abuzul de încredere
(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Multumesc.

Dar in cazul in care contabila cu semneaza de primire scrisoarea de chemare la cercetarea disciplinara, ce pot face? Pot considera ca nu se prezinta si astfel, sa aplic sanctionarea ei si desfacerea contractului de munca pe motive indisciplinare?
Ii puteti trimite o noua convocare si dupa aceea puteti dispune in consecinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)
Chemare la comisia de disciplina ContSters184692 ContSters184692 In ce conditii se poate chema un angajat la comisia de disciplina? Cine are dreptul sa cheme acel angajat? Cat timp trebuie sa curga de la emiterea chemarii ... (vezi toată discuția)
Abandonarea locului de munca NAIMAD NAIMAD in data de 09.04.2012 am fost lasat balta de o angajata ,fara preaviz si fara cerere de demisie,de a doua zi mergand la un alt magazin ca vanzatoare.Mentionez ... (vezi toată discuția)