avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

buna ziua
va rugam sa imi spuneti cum se poate face in cazul unei cereri de concediu crestere copil pana la 2 ani a unui saariat care este tatal copilului dar nu este casatorit cu mama copilului. Poate sa i se aprobe aceasta cerere?
Ultima modificare: Vineri, 12 Decembrie 2014
mitrofan emilia, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:16, 12 Decembrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Angajatorul are obligatia de a-i aproba tatalui cererea de acordare a CCC, chiar daca acesta nu este casatorit cu mama copilului.

OUG 111/2010
art. 8
(1) De indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, în raport cu opţiunea exprimată conform art. 2 alin. (1), dacă îndeplineşte condiţiile de acordare prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.
.....

art.25
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
.....

art.26
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 şi art. 38 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
........

In cazul in care refuza sa-i aprobe cererea, tatal va putea sesiza ITM-ul/Inspectia Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcere la munca din cic ohiki ohiki Buna ziua, am optat pentru a sta acasa cu copilul meu 2 ani!Am nascut in luna Mai 2012 deci se aplica legea ca tata sa stea acasa o luna cu copilul. Conform ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil katalina282000 katalina282000 Buna seara va rog frumos sa imi raspundeti si mie la intrebare de la data de 26.10.2012 pana pe 26.10.2014 sunt in indemnizatie crestere copil, ce lege sa dat ... (vezi toată discuția)
Ccc ghisesimina ghisesimina Buna ziua fetita mea are 10luni avabd niste probleme sotul vrea sasi ia luna de ccc care i ae cuvine acum ,cum se procedeaza,angajatorul este obligat sa io ... (vezi toată discuția)