Sunt încadrat în gradul de handicap accentuat,având ca diagnostic principal "tulburare organică de personalitate".Am mers la un notariat solicitând obţinerea unei înputerniciri către o altă persoană pentru a-mi ridica pensia şi am fost refuzat pe motiv că diagnosticul nu-mi dă dreptul să semnez acte de notariale.Ulterior am semnat un act notarial mult mai important,forţat oarecum de împrejurări, prin care renunţam la dreptul meu de folosinţă viageră asupra locuinţei cedate fiicei mele cu patru ani în urmă.Întrebarea mea este dacă acea renunţare este lovită de nulitate având în vedere diagnosticul de mai sus.
Doar in urma unei expertize medicio legale pe baza actelor medicale se poate stabili daca aveati sau nu discernamantul abolit la data semnarii acelui contract..
Doar punerea sub interdictie va poate impiedica, in mod absolut, sa va exercitati dreptul de a incheia personal acte juridice. Nefiind pus sub interdictie, aveti capacitate de exercitiu.
Problema care se poate pune este aceea a existentei discernamantului la data semnarii actului, nicidecum aceea a existentei capacitatii de exercitiu. Prin urmare, pentru anularea actului trebuie dovedita lipsa discernamantului in momentul semnarii lui.