avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Capacitate de exerciţiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Capacitate de exerciţiu

Sunt încadrat în gradul de handicap accentuat,având ca diagnostic principal "tulburare organică de personalitate".Am mers la un notariat solicitând obţinerea unei înputerniciri către o altă persoană pentru a-mi ridica pensia şi am fost refuzat pe motiv că diagnosticul nu-mi dă dreptul să semnez acte de notariale.Ulterior am semnat un act notarial mult mai important,forţat oarecum de împrejurări, prin care renunţam la dreptul meu de folosinţă viageră asupra locuinţei cedate fiicei mele cu patru ani în urmă.Întrebarea mea este dacă acea renunţare este lovită de nulitate având în vedere diagnosticul de mai sus.
Cel mai recent răspuns: puedo_2004 , utilizator 10:34, 14 Aprilie 2016
Doar in urma unei expertize medicio legale pe baza actelor medicale se poate stabili daca aveati sau nu discernamantul abolit la data semnarii acelui contract..
Doar punerea sub interdictie va poate impiedica, in mod absolut, sa va exercitati dreptul de a incheia personal acte juridice. Nefiind pus sub interdictie, aveti capacitate de exercitiu.

Problema care se poate pune este aceea a existentei discernamantului la data semnarii actului, nicidecum aceea a existentei capacitatii de exercitiu. Prin urmare, pentru anularea actului trebuie dovedita lipsa discernamantului in momentul semnarii lui.
mulţumesc pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce se refera capacitatea de exercitiu restransa? aidu aidu In rap. de prev. art. 41 Cod Civil, Capacitatea de exerciţiu restrânsă este aptitudinea minorului cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani de a dobândi ... (vezi toată discuția)
Mostenitor rezervatar AlinaJ25 AlinaJ25 Buna ziua, Speta e urmatoarea: Bunica mea are 2 copii, tatal meu ( decedat) si matusa mea. La 76 de ani. In decembrie 2009 ea a incheiat un contract de ... (vezi toată discuția)
Luarea in tutela a mamei, bolnava de dementa mixta ionel-s ionel-s Buna ziua. Mama este diagnosticata cu dementa mixta, locuieste cu mine, deci eu am grija de ea. Doresc s-o iau in tutela. Mai am o sora , insa este cu ... (vezi toată discuția)