avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune amanet
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune amanet

Buna.
Nu demult am deschis un amanet, inca sunt la inceput si mai am multe de invatat.
Am fost tepuit de doua ori, ambele contracte sunt inca valabile.
1. O persoana a venit cu mai multe bijuterii, despre care spunea ca sunt de aur, pentru a le amaneta. Am testat bijuteriile, pentru o parte din ele am concluzionat clar faptul ca nu sunt din aur, insa pt 3 dintre ele mi-a iesit ca sunt de aur din cauza ca erau suflate cu un strat destul de gros de aur. Persoana respectiva se jura ca sunt din aur, ca le-a cumpartat din magazin, si ca va veni dupa ele.Ulterior am aflat si faptul ca persoana s-a identificat cu buletinul altcuiva.
2. Un tanar pe care il cunosc a amanetat un telefon samsung galaxy s5 despre care spunea ca este al lui si ca va veni dupa el. Dupa ce a plecat am realizat ca telefonul este doar o copie foarte fidela. L-am contactat si i-am zis sa vina dupa telefon pentru ca este fake, el a zis ca nu stia, ca cineva i-a dat telefonul sa il vanda si el a primit 100 lei pt asta. I-am zis ca voi apela la politie iar el a zis ca nu-i pasa, ca mi-am luat teapa si ca nu mai vine dupa el ba chiar am fost si amenintat atunci cand i-am spus ca asta nu va trece si ca va plati pt ce a facut.
Eu vreau sa stiu daca aceste fapte se incadreaza la inselaciune, ce pot sa fac, si ce sanse reale am sa-mi recuperez banii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Decembrie 2014
AlexHo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 00:16, 16 Decembrie 2014
Cred ca ar trebui in primul rand sa va luati personal calificat si cu experienta care sa evalueze bunurile primite.
Multumesc de sfat! Am fost instruit si am invatat si eu cum sa testez, insa greselile se pot intapla. Am dus de curios bijuteriile sa le testez la alte 2 case de amanet, la o casa de amanet mi-a zis ca unu din obiecte este din aur. Bijuteriile aratau destul de bine si erau suflate cu un strat destul de gros de aur. Telefonul si el copie foarte fidela aproape identic iar cum cunosteam persoana nu m-am gandit sa verific foarte foarte in detaliu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Decembrie 2014
AlexHo, utilizator
Ce incerc sa va spun este ca litigiul o sa fie mai degraba unul civil decat penal, desigur dvs puteti depune plangere penala, dar este posibil ca asta sa fie finalitatea, este greu de demonstrat intentia, faptul ca au vrut sa va insele, se vor apara spunand ca nu au stiut nici ei si dvs ati avut la indemana instrumentele necesare sa verificati, cum de altfel ati si facut.
Deci, ceea ce spuneti este ca cel mai probabil politia nu poate face nimic pentru mine, ca ar trebui sa-i dau in judecata, insa sansele de a castiga sunt minime.
Faptul ca prima persoana s-a indentificat cu buletinul altcuiva, posibil persoana cu care a venit, nu ar fi o dovada asupra inteentiilor de a comite o infractiune?
Am spus ca pare mai degraba un litigiu civil, nu am spus ca aveti sau nu sanse, dvs puteti incerca si cu o plangere penala, poate va inapoiaza banii cand vad ca sunt chemati la politie.
Cu buletinul daca l-ati verificat si nu corespundea de ce ati continuat tranzactia?

Alte discuții în legătură

Am amanetat o bijuterie despre care nu stiam ca e falsa blecota blecota in urma cu ceva timp am achizitionat de la o persoana o bijuterie despre care am fost convins ca este din aur, am verificat-o la bijutier si am fost convins ... (vezi toată discuția)
Contestatie certificat medical care contraindica testul poligraf maiincolo maiincolo Menajera care mi-a furat din casa toate bijuteriile de aur (o valoare foarte mare) incearca sa se eschiveze de la testul poligraf prin depunerea unui ... (vezi toată discuția)
Cum pot recupera banii, in cazul in care am fost inselat pentru ... MattyMarius MattyMarius Cum pot recupera banii, in cazul in care am fost inselat pentru o suma de bani contra a 2 lanturi de aur, iar presoana respectiva mi-a promis ca a doua zi vine ... (vezi toată discuția)