avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata utilitatilor, a pazei, a curateniei si a altor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata utilitatilor, a pazei, a curateniei si a altor servicii comune

Buna ziua,
Ma aflu in fata unei situatii ilegale din punctul meu de vedere, dar as vrea sa stiu si parerile specialistilor care gestioneaza acest forum.
Sunt proprietarul unui mic spatiu intr-o policlinica, saptiul avand destinatia de tehnica dentara. Este vorba de o camera mica de cca. 9mp si foarte putine spatii comune (Hol, scari, vestiar, sterilizare, etc.). In policlinica exista anumite firme care detin spatii de 10 pana la de 100 de ori mai mari decat cel detinut de mine. Problema este ca aceste firme au format un ONG pentru administrarea policlinicii si au luat decizii (ilegeale in opinia mea) in favoarea lor si in defavoarea celor mici.
Este vorba despre:
1. Plata serviciilor de paza de la receptia policlinicii in functie de numarul persoanelor si nu in functie de suprafata, astfel incat sunt cazuri in care pentru un cabinet de 10mp se plateste suma de 300 lei, intrucat acolo sunt 3 doctori care lucreaza in ture, iar pentru un spatiu de 300mp se plateste 100 lei, intrucat acolo functioneaza o singura farmacie si farmacia are un singur titular.
2. Plata serviciilor de administrare (salarii personal contabilitate, casier, secretariat, etc) se face tot in functie de persoane si nu de suprafata detinuta de fiecare proprietar.
3. Apa sunt de acord sa se plateasca in functie de nr. persoanelor.
4. Energia termica se imparte in functie de suprafata, ceea ce este normal.
5. Curatenia se plateste in functie de suprafata, ceea ce este normal.

Problema este la pct. 1 si pct 2, intrucat serviciile de paza si salariile personalului sunt imense comparativ cu celelalte servicii iar acesti colosi iau decizii in functie de propriile interese in defavoarea celor multi si mici.

Va rog sa-mi spuneti ce prevederi legale pot invoca pentru reglarea acestor nereguli evidente. Eu am refuzat sa platesc intretinerea in conditiile in care pentru cca. 20mp (cu tot cu spatii comune) platesc 500 lei/luna, iar un medic ce detine 200mp plateste 700 lei/luna.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Decembrie 2014
vasilemb, utilizator
Cel mai recent răspuns: vasilemb , utilizator 19:34, 21 Decembrie 2014
Trebuie calculate conform Legii 230/2007 si HG 1588/2007.
LEGE nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari

CAPITOLUL I: Dispozitii generale, definitii
Articolul 1
Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv in cazul celor care au in structura lor si spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta .


In HG 1588/2007 gasiti exact cum se repartizaza cheltuielile in functie de cota-parte, persoane, individuale, etc.
Multumesc pt. raspuns. Am gasit si art.44 din HG1588/2007 unde se specifica f clar ca paza si cheltuielile de administrare de platesc in functie de cota parte indiviza.

Problema este ca acele firme au format un ONG care admnistraza policlinica dupa bunul plac pentru ca spun ele, nu au putut infiinta asociatie de proprietari deoarece nu exista niciun locatar in policlinica si prin urmare nu se supun Legii 230/2007 si HG 1588/2007.

In acest caz, dupa ce lege se administreaza policlinica? Putem sa ne adresam unei instante judecatoresti care sa stabileasca acest lucru? Ce recomandati?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Decembrie 2014
vasilemb, utilizator
Intr-adevar un ONG nu este asociatie de proprietari, dar pana la urma repartizarea utilitatilor ar trebui sa urmeze normele din HG 1588/2007, fiind vorba de utilitati, salarii etc., exact ca intr-un condominiu.
Cine face parte din ONG? Cum ati stabilit administrarea imobilului de catre ONG? Stiti ca fiecare proprietar ar trebui sa aiba un vot, indiferent de suprafata? Astfel, trebuie vazut daca cei mici si multi au fost corect convocati si au votat corespunzator. Trebuie vazute toate actele prin care s-au stabilit acele cote.
NU se poate aplica legea 230, evident. SE poate face trimitere la normele ei de aplicare, dar doar exemplificativ, in situatia aceasta Codul civil e de aplicare. Inteleg ca toate spatiile sunt cu destinatie comerciala, nu?
vasilemb a scris:


In acest caz, dupa ce lege se administreaza policlinica? Putem sa ne adresam unei instante judecatoresti care sa stabileasca acest lucru? Ce recomandati?


De ce ati face acest lucru? Pana una alta, banii sunt la dvs in buzunar si nu vi-i poate lua nimeni cu forta.
Daca va fi cazul, pretendentii acestor cote vor apela la instanta si nu altfel.

Intre timp dvs puteti sa faceti demersuri pentru a dovedi buna intentie in plata contributiilor in conditiile in care acestea ar fi calculate corect.


Faptul ca legea 230 se aplica sau nu in acest caz, nu influenteaza cu nimic lucrurile. Toate obligatiile dvs izvorasc exclusiv din dreptul de proprietate asupra partii comune, deci prin urmare ele trebuie sa fie proportionale cu cota parte indiviza.
Absolut orice alt criteriu de repartizare al unor cheltuilei este nefondat si ilegal.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli la intretinere tela tela Cum se stabilesc cheltuielile pentru administratie in cadrul unei Asociatii de proprietari? (vezi toată discuția)
Zero persoane la intretinere carmen craiu carmen craiu Pot fi trecute 0(zero) persoane la intretinere? (vezi toată discuția)
Plata intretinerii coricarmen coricarmen in cazul in care am contracte individuale la apa rece, gaze, am centrala termica, ce mai platesc la asociatie, in afara curentului pe scara si a femeii de ... (vezi toată discuția)