avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1041 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general nir si registru de casa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

nir si registru de casa

buna ziua. ma pregatesc sa devin administrator al unui srl si am cateva nelamuriri: ce este acela un nir si cum se completeaza sau ce este acela un registru de casa si de asemenea ma intereseaza modul de completare. ce alte acte mai am de completat si ce evidente mai am tinut eu ca administrator si ca vanzator intr-un magazin? ( haine ). va multuemsc anticipat pt raspunsurile d-voastra. de asemenea daca mai sunt si alti termeni de specialitate ( peste care eu inca nu am dat ) rog a se preciza !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 15:25, 3 Ianuarie 2012
Dmv sunteti si administratorul si vanzatorul?....
Sunteti platitor de TVA?...platitor de impozit pe profit sau microinteprindere ?
Alte documente utilizate:
Jurnalul de vanzari
Jurnalul de cumparari,
Registrul Inventar,
Registrul Jurnal,
Registrul de evidenta fiscala
Raspunsul la intrebarile Dmv:
NIRUL
1. a) Serveşte ca:
- document pentru recepţia bunurilor aprovizionate;
- document justificativ pentru încărcare în gestiune;
- act de probă în litigiile cu cărăuşii şi furnizorii, pentru diferenţele constatate la recepţie;
- document justificativ de înregistrare în contabilitate.
b) Se foloseşte ca document distinct de recepţie în cazul:
- bunurilor materiale cuprinse într-o factură sau aviz de însoţire a mărfii, care fac parte din gestiuni diferite;
- bunurilor materiale primite spre prelucrare, în custodie sau în păstrare;
- bunurilor materiale procurate de la persoane fizice;
- bunurilor materiale care sosesc neînsoţite de documente de livrare;
- bunurilor materiale care prezintă diferenţe la recepţie;
- mărfurilor intrate în gestiunile la care evidenţa se ţine la preţ de vânzare cu amănuntul sau en gros (cod 14-3-1/aA).
În alte cazuri decât cele menţionate la lit. b), recepţia şi încărcarea în gestiune, după caz, şi înregistrarea în contabilitate se fac pe baza documentului de livrare care însoţeşte transportul (factura, avizul de însoţire a mărfii etc.).
2. Se întocmeşte în două exemplare, la locul de depozitare sau în unitatea cu amănuntul, după caz, pe măsura efectuării recepţiei. În situaţia în care la recepţie se constată diferenţe, Nota de recepţie şi constatare de diferenţe se întocmeşte în trei exemplare de către comisia de recepţie legal constituită.
În cazul în care bunurile materiale sosesc în tranşe, se întocmeşte câte un formular pentru fiecare tranşă, care se anexează apoi la factură sau la avizul de însoţire a mărfii.
Datele de pe verso formularului se completează numai atunci când se constată diferenţe la recepţie.
3. Circulă:
- la gestiune, pentru încărcarea în gestiune a bunurilor materiale recepţionate (toate exemplarele);
- la compartimentul financiar-contabil, pentru întocmirea formelor privind reglementarea diferenţelor constatate (toate exemplarele), precum şi pentru înregistrarea în contabilitatea sintetică şi analitică, ataşată la documentele de livrare (factura sau avizul de însoţire a mărfii);
- la unitatea furnizoare (exemplarul 2) şi la unitatea de transport (exemplarul 3), pentru comunicarea lipsurilor stabilite.
4. Se arhivează la compartimentul financiar-contabil.
5. Conţinutul minimal obligatoriu de informaţii al formularului este următorul:
a) pentru formularul cod 14-3-1A
- denumirea unităţii;
- denumirea, numărul şi data (ziua, luna, anul) întocmirii formularului;
- numărul facturii/avizului de însoţire al mărfii;
- numărul curent; denumirea bunurilor recepţionate; U/M; cantitatea conform documentelor însoţitoare; cantitatea recepţionată, preţul unitar şi valoarea;
- numele, prenumele şi semnătura membrilor comisiei de recepţie; data primirii în gestiune şi semnătura gestionarului;
b) pentru formularul cod 14-3-1/aA, pe lângă informaţiile de la lit. a) (mai puţin preţul unitar şi valoarea), sunt obligatorii şi informaţiile următoare.
- preţul de achiziţie al cantităţii recepţionate; adaosul comercial unitar şi total; preţul de achiziţie unitar plus adaosul comercial; valoarea la preţ de vânzare, inclusiv tva.

Registrul de casa

Document de inregistrare operativa a incasarilor si a platilor in numerar efectuate prin casieria unitatii, pe baza documentelor justificative.
Serveste ca:
- document de inregistrare operativa a incasarilor si platilor in numerar, efectuate prin casieria unitatii pe baza actelor justificative;
- document de stabilire la sfarsitul fiecarei zile a soldului de casa;
- document de inregistrare zilnica in contabilitate a operatiilor de casa.
Se intocmeste in doua exemplare, zilnic, de casierul unitatii sau de alta persoana imputernicita pe baza actelor justificative de incasari si plati. In cazul in care o suma platita se refera la doua sau trei conturi corespondente, in registrul de casa se trece distinct fiecare operatie in parte. Se semneaza de catre casier pentru confirmarea inregistrarii operatiilor efectuate si de catre persoana din compartimentul financiar-contabil desemnata pentru primirea exemplarului 2 si a actelor justificative anexate.
Se completeaza zilnic, in ordinea efectuarii operatiilor fara a lasa spatii libere. La sfarsitul zilei, randurile neutilizate din formularul cod 14-4-7A se bareaza. Utilizarea formularului se face cu respectarea prevederilor Regulamentului operatiilor de casa.
Soldul de casa al zilei precedente se reporteaza pe primul rand al registrului de casa pentru ziua in curs.
Se inregistreaza toate incasarile, dupa care acestea se totalizeaza (inclusiv soldul de casa reportat al zilei precedente), se inregistreaza apoi toate platile, iar totalul acestora se scade din sumele rezultate din insumarea incasarilor, pentru a se stabili soldul de casa al zilei respective.
Circula la compartimentul financiar-contabil pentru verificarea exactitatii sumelor inscrise si respectarea dispozitiilor legale privitoare la efectuarea operatiilor de casa (exemplarul 2).
doar administrator nu si vanzator ( m-am exprimat eu gresit). firma este un srl si este platitoare de tva ! va multumesc f mut pt raspunsul si atentia acordata! o zi buna in continuare!
Mult succes,
La asociatiile de propietari incasarile se fac de regula seara,iar platile in timpul zilei,deci daca le inregistram in ordinea efectuata,asa ar trebuiii sa apara,altfel se poate interpreta ca ai avut bani in casa si nu ai platit o suma scadenta,eu am mereu discutii pe tema asta si daca vor sa-ti gaseasca nod in papura,au cum,inregistrarea zilnica efectuandu-se,intai incasarile si apoi se trec platile,exact pe dos decat in real.
Buna ziua.
In cazul in care sa presupunem ca nu am nici o incasare si nici o plata intr o zi atunci mai completez cevain registrul de casa?

Alte discuții în legătură

Proces verbal predare primire 17pyd 17pyd Receptia unor bunuri materiale si inregistrarea in contabilitate se poate face pe baza unui proces verbal de predare primire incheiat intre 2 societati? Este ... (vezi toată discuția)
Nota de recepti lilicrin lilicrin Pentru realizarea de note de receptie exista un formular anume sau un program? Multumesc pt ajutor. (vezi toată discuția)
Registru casa bitu bitu Cum se face corect o predare primire a registrului de casa? Daca exista documentele neinregistrate, cum se verifica? Persoana care i-a in primire se numeste ... (vezi toată discuția)