Buna ziua, va rog sa aveti amabilitatea de a-mi raspunde la urmatoarea intrebare. Un medic lucreaza intr-o institutie publica si are in subordine cateva asistente medicale. In cladirea respectivei institutii exista o toaleta pentru pacienti, care de obicei este murdara, deoarece este utilizata intensiv (200-300 de persoane pe zi), iar curatenie se face o singura data pe zi, in jurul orei 14, conform contractului dintre respectiva institutie si o firma de servicii specializate. Pentru a rezolva problema curateniei si a amenzilor care curg de la Sanepid, conducerea institutiei a transmis o decizie catre medic si asistentele medicale conform careia medicul trebuie sa intocmeasca un grafic de curatenie a toaletei, iar asistentele medicale sa curete toaleta cu randul, conform graficului. Astfel, amenzile de la Sanepid pentru lipsa curateniei ar urma sa fie platite de medic si asistentele medicale, in locul institutiei care se considera exonerata de raspundere, prin aceasta decizie. Conducerea institutiei se prevaleaza de faptul ca in fisa postului asistentelor medicale scrie ca pot desfasura si "alte activitati" nespecificate. Intrebarea mea este ce trebuie sa faca medicul si asistentele in aceasta situatie, sa execute decizia sau sa o conteste, iar daca o contesta, pe baza caror motive? Va multumesc!
Potrivit art.40 alin.1 lit.c C.mun., angajatorul are, printre drepturi , si acela de a da dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor.
Salariatul are posibilitatea de a contesta o astfel de masura data de catre angajator.
De asemenea, angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.
Curatare subsol
val99
cum se poate obliga asociatia sa participe la curatarea subsolului daca nu toti locatarii sunt de acord? adica subsolul este inundat, tevi sparte, tantari, ... (vezi toată discuția)