avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Rambursare TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Rambursare TVA

Buna ziua , va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema am contractat un credit de investiti de la banca X in contractu de credit am o clauza in care mi se cere ca TVA aferent acel achiziti sa devina sursa de rambursare anticipata din credit .

intrbarea este urmatoarea : achizitia a fost facuta in iunie incasarea in iulie societatea este platitoare de tva la incasare si decont trimestrial deci trebuia sa cer rambursarea in decontul de tva din septembrie nu am facuto dar sc find platitoare de tva avea de platit valoarea din produsele vandute si in cazul asta sa diminuat valoarea pe care pot sa o recuperez cerand rambursare de tva
Exemplu tva la achizitie 5000
tva de plata din vanzari 4500
rest de recuperat 500
cum pot sa cer eu 5000 de la stat daca eu am de dat 4500 la stat sau cum sa abordez problema cu banca x... ca sa nu am nici un fel de problema ca nu toti functionari banci inteleg ce le explic eu. sau daca pot sa dau acel tva la banca pur si simplu fara sa il cer de la stat .

va multumesc

Cel mai recent răspuns: Alexandru Palaghia , Contabil 19:17, 14 Decembrie 2014
in exemplul dat aveti 500 lei de recuperat dar nu puteti face cerere de rambursare decat pt sume mai mari de 5000 lei.
Privirea de ansamblu pe care trebuie sa v-o faceti dvs. este aceea ca TVA-ul aferent imobilului achizitionat il deduceti (partial sau total) din livrarile efectuate. Cu alte cuvinte, sursa de "finantare" daca vreti, de incasare a respectivei TVA este fie de la client (din TVA-ul colectat de la acestia), fie de la bugetul de stat, fie de la ambii.
Asadar, faptul ca din decontul dvs. nu rezulta la rambursare intreaga suma TVA aferenta achizitiei nu are relevanta pentru banca, intrucat, daca spre exemplu nu ati fi avut respectiv achizitie, atunci diferenta care nu va iese acum la calculele TVA-ului ar fi fost de plata catre buget.
Evident ca, daca suma de rambursat din decont este sub 5000 lei, atunci rambursarea este practic imposibila, asadar va trebui sa autofinantati diferenta si sa v-o recuperati treptat, de la stat, prin Deconturile viitoare de TVA.
Sper ca am reusit sa ma explic suficient de clar.
Ultima modificare: Duminică, 14 Decembrie 2014
Alexandru Palaghia, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare tva cristian_conea cristian_conea Buna ziua, Sunt titular al unei Intrepr.Individ, platitor de TVA (perioada = trimestrul), care intentioneaza sa renunte din ian.2013 (cifra afaceri/2012 sub ... (vezi toată discuția)
Rambursare tva ada stefan ada stefan Mi-am cumparat un imobil pe firma (din motive personale, pentru ca doar asa reuseam sa iau un credit). Am platit un pret pe el, dar si TVA de19%, care, mi s-a ... (vezi toată discuția)
Plata tva la vanzarea auto de pe firma Edancin Edancin Buna ziua, detin o societate care acum este platitoare de TVA dar anul trecut, cand am achizitionat 1 auto din UE eram neplatitor de TVA asadar la momentul ... (vezi toată discuția)