avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil incasata necuvenit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil incasata necuvenit

Buna ziua,

Zilele acestea sotia mea a fost instiintata printr-o decizie ca trebuie sa returneze suma de 1300 de lei insemnand indemnizatie crestere copil pentru luna Septembrie 2009, motivul invocat de Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala fiind reluarea activitatii de catre sotia mea incepand cu 1 Septembrie 2009.

Din cate stiu, pentru orice suma de bani datorata intr-o forma sau alta statului exista o perioada de prescriptie, termenul general fiind de 3 ani, asa cum rezulta si din art.2517 Cod civil.

Din Septembrie 2009 si pana azi (Decembrie 2014) sunt 5 ani si 2 luni, deci teoretic aceasta suma de bani s-a prescris. Decizia privind recuperarea este din Noiembrie 2014, scrisoarea recomandata am primit-o saptamana trecuta, iar din cate stiu perioada de prescriptie defineste intervalul de timp inautru caruia suma de bani datorata se poate cere innapoi, deci teoretic cei de la Agentia de Plati Sociale trebuiau sa faca asta in intervalul Septembrie 2009 - Septembrie 2012.

Pe de alta parte, in Codul de Procedura Fiscala, exista un articol despre presriptie in care termenul de prescriptie este de 5 ani si se socoteste incepand cu 1 Ianuarie a anului imediat urmator celui in care a aparut creanta fiscala, deci judecand dupa Codul de Procedura Fiscala cei de la Agentia de Plati Sociala sunt "in termen".

1) Deoarece cele doua articole se bat cap-in-cap, poate va rog cineva sa ne lamureasca care din cele doua legi primeaza in acest caz si care este practic termenul de prescriptie?

2) In decizia primita este scris ca se transforma in titulu executoriu in 15 zile, dar putem depune contestatie in 30 de zile de la primirea ei la Agentie de Plati Sociale. Daca facem contestatie, se supenda cele 15 zile in care s-ar transforma in titlu executoriu pana la solutionarea contestatiei sau acest interval "curge" indiferent daca decizia e contestata sau nu?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:41, 2 Martie 2015
Cum puteți atunci comenta Decizia 10 din 2014 a ICCJ dintr-un caz similar, mergând pe logica juridica:
INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE

in numele legii

DECIDE:

Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Craiova - Sectia I civila in Dosarul nr. 7.259/95/2013 privind pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea modului de interpretare a dispozitiilor art. 47 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 priv ind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Stabileste ca „termenul general de prescriptie legal” din cuprinsul art. 47 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 este termenul de 3 ani prevazut de art. 3 alin. (1) din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva, respectiv art. 2.517 din Codul civil.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 20 octombrie 2014.
Decizia respectiva nu poate fi aplicabila in speta dvs . Daca ICCJ s-ar pronunat si asupra chestiunii de drept pe care o invocati atunci am sti exact care ar fi termenul de prescriptie in cauza.

Art. III. din Legea nr.126/2014
(1) Debitele cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului/stimulent/stimulent de inserţie acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, sau a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, constituite din culpa debitorului, materializată în folosirea cu intenţie de către acesta a unor documente despre care cunoştea că au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realităţii sau nedeclararea unor informaţii nu fac obiectul scutirii la plată, conform prevederilor art. II.

(2) Debitele prevăzute la alin. (1) se recuperează integral de la persoanele care au încasat necuvenit drepturile, inclusiv sumele reprezentând contribuţii de asigurări sociale de sănătate.

Se observa clar ca textul de lege nu face nicio referire la un anumit termen de prescriptie, asa cum in Legea 76/2002 supusa acelei decizii exista o astfel de mentiune.
Art. 24 din legea 126 din 2014
(1) Sumele reprezentând drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, încasate necuvenit, se recuperează de la beneficiarii acestora, în condiţiile legii, pe baza deciziei emise de directorul executiv al agenţiei teritoriale, cu respectarea termenului general de prescripţie. Sumele se achită de către debitor, în termen de 180 de zile de la data comunicării deciziei.

Deci legea face referire, scuze pt insistenta, s-ar putea sa fiu subiectiv, dar as vrea sa fiu sigur pe ceva daca e sa fac o contestatie. Cu mulțumiri!
Depinde de instanta de judecata cum va considera sa interpreteze sintagma "termenul general de prescriptie", avand in vedere ca la articolul mentionat de mine nu mai face referire la aceasta sintagma.

Eu mi-am exprimat deja cu privire la termenul de prescriptie.
OUG 44/2014 pentru reglementarea unor masuri privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistenta sociala, la art. 1, alin. (5):

Pentru recuperarea sumelor cu titlu de beneficii de asistenta sociala si subventii prevazute la alin. (2) si (3), reprezentand prejudicii/plati nelegale din fonduri publice, termenul de prescriptie este cel prevazut de art. 2.517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare.

credeti acum ca e destul de clara durata termenului de prescriptie?

Alte discuții în legătură

Buna seara, am primit un ajutor pentru baiatul meu cu handicap ... morty morty Buna seara, Am primit un ajutor pentru baiatul meu cu handicap sin partea primariei timp de 2 ani, iar datorita reanoirii unor acte , primaria a ... (vezi toată discuția)
Prescripție pentru incasare bani necuveniti Ali lori Ali lori Daca in 2014 am avut concediu de crestere a copilui si am luat indemnizația o luna in plus, in feb 2017 anaf—ul mai poate emite o decizie de rambursare a ... (vezi toată discuția)
Venituri impozabile in perioada concediului de crestere a copilului cseli cseli nevasta mea a fost in concediu de crestere a copilului in perioada 2009 iulie-2011 iulie. a primit o scrisoare de la Agentia de plati si inspectii sociale ca ... (vezi toată discuția)