avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Notificarea ca adresa simpla are valoare executorie?
Discuție deschisă în Executare silită

Notificarea ca adresa simpla are valoare executorie?

Ma aflu intr-un litigiu cu o agentie guvernamentala care mi-a acordat o subventie. La un moment dat agentia a considerat ca am incalcat niste reguli si m-a notificat sa o restitui. Notificarea a constat intr-o adresa simpla a agentiei, semnata de conducere, in care imi solicita sa depun la o banca, intr-un cont specificat, o suma de bani (valoarea subventiei).

Intrebare: Nu trebuia ca agentia sa mearga in instanta, sa investeasca aceasta adresa cu titlu executoriu? E suficienta acea adresa simpla, marcheaza ea dpdv juridic suspendarea prescriptei si inceputul executiei?
Ultima modificare: Luni, 15 Decembrie 2014
hot_oliviu, utilizator
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 09:57, 8 Ianuarie 2015
Nu este greu, am spus mai sus ca sint in proces.
Procesul l-am initiat eu dupa ce mi-au trimis acea adresa si la care nu au vrut sa renunte.

In ceea ce priveste desfasurarea in timp, concret situatia este urmatoarea:
- prin 2006 agentia guvernamentala mi-a acordat o subventie;
- in 20.03.2008 se face ultimul ordin de plata care epuizeaza subventia;
- in 26.09.2008 intervine un eveniment in baza caruia agentia sustine ca trebuie sa returnez subventia
- in 07.08.2013 agentia ma notifica sa returnez subventia - deci la peste 7 ani de la acordare, peste 5 ani de la consumarea ei, la aproape 5 ani de la evenimentul in baza caruia agentia sustine ca trebuie sa returnez subventia. Se stie ca pentru prescrierea fiscala cei 5 ani se calculeaza de la inceputul anului urmator celui in care a intervenit situatia in baza careia se solicita returnarea subventiei.

Intrebarea: notificarea este de fapt o simpla adresa semnata de conducerea agentiei. Nu trebuia sa fie investita cu titlu executoriu prin justitie? (Intr-un alt proces nu acesta, care este initiat de mine si in care cer retragerea adresei) In acest caz, in lipsa titlului executoriu, a avut acea simpla adresa un efect asupra termenului de prescriere? Si apoi, deja au trecut 6 ani de la 1 ian. 2009 (prmul an dupa 26.09.2008, data care la intervine un eveniment in baza caruia agentia sustine ca trebuie sa returnez subventia )

Sper ca acum lucrurile sint clare.
hot_oliviu a scris:

Regret, dar raspunsurile si comentariile au fost pe aspecte colatarale intrebarii.

Intrebarea suna astfel: Nu trebuia ca agentia sa mearga in instanta, sa investeasca aceasta adresa cu titlu executoriu? E suficienta acea adresa simpla, marcheaza ea dpdv juridic suspendarea prescriptei si inceputul executiei?

Văd ca aveți multe pretenții de la cei ce vă răspund și niciuna de la dumneavoastră. În loc să regretați atât, de ce nu puneți mâna pe actul normativ în baza căruia ați luat acea subvenție și să vedeți ce prevede el în legătură cu întrebarea dumneavoastră?

Iata raspunsul corect la intrebare, poate va intereseaza in cazuri similare:

Art. 2.537 CCiv, Cazurile de întrerupere a prescripţiei
Prescripţia se întrerupe:
4. prin orice act prin care cel în folosul căruia curge prescripţia este pus în întârziere;

Art. 2.540 CCiv, Punerea în întârziere
Prescripţia este întreruptă prin punerea în întârziere a celui în folosul căruia curge prescripţia numai dacă aceasta este urmată de chemarea lui în judecată în termen de 6 luni de la data punerii în întârziere.

Deci adresa de care am pomenit mai sus a avut ca efect punerea in intirziere. Dar deoarece nu a fost urmata de chemarea in judecata in termen de 6 luni intreruprea nu a fost efectiva si prescrierea a intervenit.
Răspunsul este unul greșit. În primul rând nu se aplică Noul Cod Civil, fiind o prescripție începută anterior intrării în vigoare a acestui act normativ, în al doilea rând este vorba despre o lege specială, cea fiscală, care în materia prescripției are ceva derogări de la dreptul comun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura neplatita CristineO CristineO [editat] Va rog sa ma sfatuiti si sa ma indrumati intr-o problema mai delicata, Prietena mea are factura de la[ furnizor telefonie] din 2009 neplatita, este ... (vezi toată discuția)
Prescriptia datoriilor mioaranoni mioaranoni Va rog sa-mi spuneti de unde stiu daca datoria mea catre banca, ramasa neachitata din motive personale, s-a prescris? Termenul de 3 ani de prescriere poate ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii madalina_oprea madalina_oprea Buna ziua! In situati in care am o factura de la un furnizor(eu fiind srl)din anul 2008 neachitata,se poate considera prescrisa?Avand in vedere ca temenul ... (vezi toată discuția)