avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract semnat in alb
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract semnat in alb

Buna ziua, in 2008 am fost pacalit de angajator sa semnez un contract in alb ..(pretextu fiild ca nu a avut timp sa-l completeze si am sa-l primesc in ziua urmatoare completat, lucru care nu s-a mai intamplat) . Termenii contractului ar fi sa nu pot parasi firma pe o perioada de 3 ani de la semnare .As vrea sa parasesc firma si as vrea sa cunosc cum as putea rezolva problema .Mentionez ca am avut si martor la semnarea contractului inclusiv am povestit colegilor de acest contract.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:52, 19 Decembrie 2014
Art.3 C.mun.
...
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
.....

Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 198 alin. (1) din Codul muncii.
Din 2008 au trecut 6 ani de ce va faceti griji daca clauza era pentru 3 ani. Pe langa faptul ca este o clauza nula asa cum ati aflat deja nici nu ar mai fi valabila in caz ca ar fi fost o clauza legala.
Cred ca clauza suna altfel decat ceea ce s-a postat.

Postati exact clauza respectiva din c.i.m. , sa vedem despre ce este vorba.
problema este ca eu nu am inca o copie al acelui contract (a fost facut in 3 exemplare)...iar cand a fost semnat data nu era trecuta.....temerile mele sunt sa nu treaca o data curenta pe contract interzicandu-mi sa plec . In contract era stipulat ca, in cazut plecarii sa platesc daune materiale ...genul 10 000 euro sau mai mult. Iar angajatorul se angaja sa imi plateasca asigurarile..etc..lucru care nu se intampla..mentionez ca imi platesc cartea de munca din salariu + cheltuielile pentru controlul periodic medical.
Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul/Inspectia Muncii.

Alte discuții în legătură

Inregistrare contract fara semnatura mea adomnicai83 adomnicai83 Buna ziua, Se poate inregistra un contract de munca fara semnatura mea(eu fiind persoana fizica) la ITM prin Revisal? Am fost instiintat de catre un ... (vezi toată discuția)
Carte de munca dasca7727 dasca7727 am si eu o problema m-am angajat la un restaurant dar nu am semnat nici un contract eu am vrut sa plec si mi s-a spus ca tb sa dau preaviz tot ce le-am dat e ... (vezi toată discuția)