Trebuie sa va ganditi mai inainte de toate la binele copilului, lasand de o parte relatia dintre Dmv si concubina.
Apelati la o asistenta sociala care va poate indruma spre rezolvare.
Avand in vedere ca ati recunoscut acest copil , aveti aceleasi drepturi si obligatii in vederea exercitarii atributiilor de parinte , ca si cand acesta ar fi fost nascut in cadrul unei casatorii .
Intai trebuie sa va stabiliti optiunile , pentru a lua o decizie in concordanta cu acestea : 1
-puteti introduce o actiune de incredintare a copilului spre crestere si educare(putand fi incuviintat mamei un drept de vizita , si fiind aceasta obligata la plata pensiei de intretinere)
2- puteti solicita stabilirea unui program de vizita , in functie de dorintele dumneavoastra(in anumite intervale de timp , existand si posibilitatea de a-l lua in vancante ) , insa avand in vedere si interesul minorului si plata unei pensii de intretinere.
In conditiile date , mama poate parasi tara numai cu acordul dumneavoastra.
Insa pentru a va oferi un raspuns mult mai aproape de adevar , trebuie sa ne oferiti mai multe detalii , pentru a contura situatia faptica.
Daca solicitati doar program, instanta nu se poate pronunta pe incredintare. Dar... (exista intotdeauna un dar) daca mama face cerere reconventionala in acest sens... atunci instanta se va pronunta pe cererea ei.
Obligatiile, in dreptul nostru, se achita de buna voie... exceptional ele se achita prin obligarea partii de catre o instanta si prin executare. Asta in ciuda faptului ca noi tindem a transforma exceptia in regula si viceversa...
Prin urmare, daca dv. cereti ca dv. sa platiti pensie... e putin cam ilogic! Vrei sa platiti pensie, cine va opreste? :O Nu aveti nevoie de o hotarare in acest sens, o puteti face de buna voie.
Va sfatuiesc numai sa pastrati dovezi ale acestei pensii achitate, fie ea in natura ori in bani (mandat postal, pachete prin posta, chitante si facturi, tranzactii prin banca etc.).
In rest, e cam stupid sa cer instantei sa ma oblige pe mine sa platesc... pot plati si singura!
Introducerea unui p[rogram de vizitare, desi important pentru copil, ar putea declansa un razboi cu mama, asa incat faceti acest lucru numai in ultima instanta, cand restul incercarilor au esuat.
Succes!
Obligatia de intretinere , exercitata in natura (sau prin plata pensiei de intretinere) e una valabila , chiar daca nu e consfintita intr-o hotarare judecatoreasca.In mod firesc , fiecare dispune de propriile actiuni , chiar in acest caz.
Plata pensiei de intretinere e una valabila , chiar daca nu a fost inca sesizata instanta de judecata cu privire la calcularea cuantumului acesteia .
Deci , decizia apartine in totalitate tatalui , cu privire la indeplinirea obligatiilor sale.
Oricum , instanta de judecata isi exercita un rol activ in vederea stabilirii pensiei de intretinere.(se pronunta in mod obligatoriu asupra acesteia ). insa, din punctul meu de vedere , daca reclamantul , isi exprima acordul de vointa in vederea platii pensiei de intretinere, consfintita printr-o hotarare judecatoreasca , nu vad de ce instanta de judecata nu va lua act de acest aspect.
Iar programul de vizita , in mod cert , ii ofera acestuia mai multa securitate , daca relatiile dintre fostii concubini sunt cam degradate...