avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu copil minor, custodie comuna cu domiciliul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu copil minor, custodie comuna cu domiciliul la parintele care a parasit tara.

Sotia a divortat de mine, avem un copil minor iar hotararea judecatoreasca definitiva este cu domiciliul fetitei la mama si custodie comuna.
Mama a parasit tara si mi-a lasat copilul la mine de 3 luni, eu platesc in continuare pensie alimentara...mentionez ca la tribunal am facut o tranzactie la ultima sedinta de judecata pt ca nu avea aparator si am zis sa fie bine si pentru copil.
Vreau sa stabilesc domiciliul copilului la mine si sa o decad din drepturi sau sa o viziteze doar ea daca vine in tara ( nu stiu cand??) deoarece eu am inscris-o la gradinita in sectorul in care am domiciliul (altul fata de cel al mamei).Ea a plecat cu concubinul din timpul casatoriei la munca in afara .
Ce demersuri trebuie sa fac sa pot sa imi cresc copilul fara sa am probleme daca vine in tara peste 3 luni sau 3 ani ?
Multumesc anticipat pentru sfaturi si pareri :)

Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 08:54, 4 Octombrie 2015
Va trebui sa depuneti o actiune la judecatorie, prin care sa solicitati stabilirea domiciliului minorei la dvs., sistarea pensiei de intretinere, obligarea acesteia la plata pensiei de intretinere.

In ceea ce priveste decaderea acesteia din drepturile parintesti este cam dificil la acest moment. Inca nu aveti destule probe. Va trebui sa mai asteptati sa treaca timpul pentru a fi sigur ca veti reusi intr-un astfel de demers.
Nu are rost să inițiați un demers juridic pentru decăderea din drepturile părintești deoarece nu aveți nici o șansă. Este întemeiată însă o acțiune pentru stabilirea locuinței fetiței la dvs, obligarea mamei la plata pensiei de întreținere și dreptul mamei la un program de vizitare, iar pentru stabilirea programului solicitați să se țină cont de faptul că mama se află în străinătate și vine în țară o dată la câteva luni).
Am inteles, deci depun o actiune la judecatorie pt. stabilire domiciliu minor, sistarea platii pensiei alimentare si program de vizita al mamei... totusi am 2 nelamuriri.
1.Mama nu stiu unde lucreaza si unde este efectiv.
2.Daca vede pe portal ca am introdus actiune in instanta si vine in tara , ce fac ?
Cat despre decazut din drepturi .. nu ma gandesc la asta vreau decat sa cresc copilul sa aiba domiciliul la mine si daca se intoarce in tara doar sa o vizitezee si atat.. se poate asa ceva ?
Introduceți acțiune pentru stabilirea locuinței copilului la dvs și pentru stabilirea pensiei de întreținere pe care trebuie să o plătească mama. Dacă nu știți unde locuiește sau unde lucrează va fi citată la ultimul domiciliu cunoscut,,prin afișare la ușa instanței și prin publicitate. Dacă îi cunoașteți adresa de email puteți să o menționați în cerere și să solicitați instanței să o citeze și prin email.
Dacă află mama că ați introdus acțiune ce se întâmplă? Aveți nevoie în mod categoric de un avocat într-un asemenea caz și este de presupus că mama își va angaja unul îndată ce află de proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul unui tata a doi copii abandonat de concubina mama copiilor lui. gopooo gopooo Ce drept are un tata a doi copii de 8 ani respectiv 2,5ani,abandonati de mama copiilor, care era concubina(fara acte de casatorie) de aproximativ 10 ani in ... (vezi toată discuția)
Cai de atac in custodia comuna, dar mama refuza de 3 ani orice legatura cu tatal copilului AndreeaIancu23 AndreeaIancu23 Buna ziua, Numele meu este Alexandru. De la stabilirea domiciliului provizoriu si dupa stabilirea sentintei definitive privind domiciliul fetitei mele ... (vezi toată discuția)
Dacadere din drepturi maryapopescu maryapopescu buna ziua, am un copil de 3 luni,nu sunt casatorita, dar cind am nascut am cazut de comun accord sa trecem fetita pe numele ambiilor parinti. va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)