avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil - drepturile tatalui
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil - drepturile tatalui

Buna ziua!
Am intampinat urmatorul caz: un salariat a venit sa ceara suspendarea contractului de munca pt concediu crestere copil pentru 1 luna conform OUG 111/2010.
Mentionez ca: salariatul nu este casatorit cu mama copilului, nu au acelasi domiciliu, copilul a fost recunoscut de tata. Se pare ca va trebui sa se faca o ancheta sociala pt a beneficia de CCC. ([ link extern ] )
Ati mai intalnit un asemenea caz? Exista posibilitatea sa fie respinsa cererea tatalui in urma anchetei sociale?
Personal i-as recomanda sa o lase pe mama copilului sa stea acasa fix cei 2 ani (considerand ca dpdv legal, ea este parinte singur), iar el sa ramana la munca.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:54, 18 Decembrie 2014
1. Mama copilului nu este parinte singur daca pe certificatul de nastere a copilului este trecut si tatal acestuia (chiar daca parintii sunt necasatoriti).

2. - Daca tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci el poate opta sa intre cel putin o luna in CCC.
- In acest caz, fie ca intra sau nu in CCC, se va reduce CCC al mamei cu o luna de zile (care este rezervata tatalui).

3. - Se va face o ancheta sociala de catre DGASPC.
- Poate solicita ancheta sociala inainte de a solicita CCC.
- De regula aceste anchete sociale nu resping cererea de acordare a CCC.
Multumesc pentru raspuns!

Astazi am primit si o copie dupa certificatul de nastere al copilului si am descoperit ca salariatul nu a realizat venituri impozabile in cele 12 luni anterioare nasterii copilului.
Asa ca am atentionat salariatul ca el nu indeplineste conditia de acordare a CCC privind stagiul de cotizare si ca mama poate ramane acasa pana va implini copilul 2 ani.

Este bine cum am procedat?
1. Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci mama copilului poate beneficia de CCC pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.

2. Pentru aceasta trebuie sa prezinte la AJPIS o adeverinta fiscala din care sa reiasa ca tatal copilului nu a avut venituri profesionale impozabile pe toate cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu paternal iulia_79 iulia_79 Un cuplu, necasatoriti, ambii cetateni romani, ea are si cetatenie din Republica Moldova. Ea insarcinata, vrea cu orice pret sa nasca in Republica Modova, apoi ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru celalalt parinte gabbello gabbello Inteleg ca parintele care nu aplica pentru CCC trebuie/are dreptul sa stea si el 1 luna in CCC si as avea cateva intrebari legate de aceasta luna: 1. Daca ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil de pana la 2 ani acordat tatalui ozana_alexandra ozana_alexandra Buna ziua, Sunt PFA si as dori ca dupa nasterea copilului sa nu raman eu in CCC, ci tatal. Acesta este angajat de 4 ani la o firma. As avea mai multe ... (vezi toată discuția)